Menu Vind Restaurant
* maandag 30 december 2013 *

Smulpaapje kookt! - Flammküche

Susan Aretz – Recepten

dinerfastfoodpizza

Jaren geleden aten wij onze eerste Flammküche, op een terras aan het water in Keulen. Daarna aten we ‘m nog vele malen als we naar Lille gingen om inkopen te doen (een aanrader overigens!). Maar nooit zagen we 'm in een Nederlands restaurant op de (lunch) kaart staan. Het schijnt dat daar hèèl langzaam verandering in komt, maar daar gaan wij niet op wachten. Zelf aan de slag dus!

foto: Simone van den Berg

Voor elk moment van de dag

Wat je nodig hebt is tijd. Omdat je het deeg moet laten rijzen, maar verder kan een kind de was doen. Echt! Laat kinderen vooral helpen. Dit recept leent zich daar prima voor. Ook kleine handjes kunnen kneden. En al iets grotere handjes bijvoorbeeld de uien en champignons snijden. Je kunt 'm eten als avondeten, in plaats van de reguliere pizza. Maar maak eens wat kleinere versies, voor bij de lunch of de borrel! Of misschien wel als snack tijdens oud & nieuw?!

Voor 1 bakplaat uit de oven of 4 kleine uit de elektrische pizzaoven

250g bloem (als je 00’bloem kunt krijgen gebruik die, anders gewone bloem)
7g droge gist uit een zakje
150ml lauwwarm water
een theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
spierballen

Voor op de flammküchen

200ml creme fraiche
rode ui, in flinterdunne ringen
kastanjechampignons, hele dunne plakjes
pancetta of spekblokjes, even uitgebakken

Aan de slag met het deeg

In een kom de bloem, gist, olijfolie en zout doen. Zorg dat zout en gist elkaar in eerste instantie niet raken! Dan het water erbij en met een vork meng je alles door elkaar. Nu is het tijd om je spierballen te gebruiken. Doe het mengsel op een schoon aanrecht en maak er een samenhangend deeg van. Dat deeg ga je nu minstens 5 minuten kneden. En dan bedoel ik, flink je gewicht in de strijd gooien en knèden. En niet minder dan 5 minuten, echt de volle vijf minuten. Je eindigt dan met een prachtig elastisch deeg. Maak er een bal van, doe in een schone kom en dek af met huishoudfolie en zet op een warme plek weg. Het deeg moet minstens een uur rijzen.

Voor op de flammküche

In de tussentijd ga je met de rest van de ingrediënten aan de gang. De rode ui snij je flinterdun in ringen. En ook de kastanjechampignons gaan in dunne plakjes. Na een uur pak je het deeg er weer bij en kneed je even de lucht er uit. Verdeel het nu of in vier stukken of bedek een bakplaat, die je hebt voorzien van bakpapier, gelijkmatig met het deeg. Hoe dunner je het uitrolt, des te lekkerder is je Flammküchen straks.

Simpel zijn ze het lekkerst

Smeer de bodem royaal in met crème fraiche. Beetje versgemalen zwarte peper erover. (zout is niet nodig!) Daarop dan de uiringetjes en paddestoelen. Als je spekjes gebruikt mogen die er nu ook over heen. En dat is het. In de (voorverwarmde) oven ermee. 15 minuten op de hoogst mogelijke stand. Of doe ze, zoals wij, in de elektrische pizzaoven (echt iedere cent van de aankoop dubbel en dwars waard!) Op de hoogste stand, vier minuten. En klaar is ie! Eet smakelijk

4 reacties

Reactie van Sandra

Vandaag gemaakt, heerlijk. Maar vanwege Dierendag geen spekjes erop maar wat gehakte pecannoten

Reactie van Linda

Is die bodem nou zo zwartgeblakerd? Lijkt me niet goed.

Reactie van Smulpaapje

Dat is de pizzasteen Linda, niet de flammkuche

Reactie van Linda

Ik schrok al hahaha. Dacht al dat iets niet klopte ;). Ik ga deze een keer maken.

Reactie formulier