Menu Vind Restaurant
* zaterdag 9 mei 2015 *

Smulpaapje kookt! - Eggs Benedict

Susan Aretz – Recepten

ontbijtzalm

Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van dit gerecht. Het ene verhaal claimt dat Lemuel Benedict het Waldorf hotel in New York inliep en vroeg om geroosterd brood met boter, gepocheerde eieren, knapperige bacon en Hollandaise saus, omdat ‘ie zijn kater wilde weg eten.

De beroemde maître d’hôtel – Oscar Tschirky – was zo onder de indruk van dit gerecht dat hij het op de ontbijt- én lunchkaart van het hotel zette, maar dan met ham in plaats van bacon en op een geroosterde Engelse muffin, in plaats van brood.

Historie Eggs Benedict

Een andere versie is dat Edward Montgomery op verzoek van de heer Benedict in 1967 een brief aan de NY Times columnist Craig Claiborne schreef en een recept bijsloot dat hij via een oom had ontvangen van de heer Benedict. Dit recept voor Eggs Benedict verschilt nogal van het recept van hierboven. Er wordt een hard gekookt ei en ham in gebruikt, in plaats van het gepocheerde eitje.

Zo pocheer je eieren

Hoe het ook ontstaan is en wie ook de échte Benedict uit dit gerecht is, dit is zo’n heerlijk luxe ontbijt dat perfect is om lekker op zondag te maken. Zéker in combinatie met de fluweelzachte Hollandaise saus en de gerookte zalm die ik in mijn versie gebruik. En in tegenstelling tot wat je denkt is het niet eens zo heel moeilijk te maken! Dit recept komt vooral aan op timing. Dus zorg dat alle ingrediënten en hulpmiddelen klaar staan, als je gaat beginnen. En dan zul je zien dat je in minder dan een kwartier een fantastisch ontbijtje klaar hebt staan, dat alleen nog maar met heel veel liefde geserveerd hoeft te worden!

voor 2 personen

Voor de Hollandaise saus

100g gesmolten (ongezouten) roomboter
1 eidooier
citroensap, naar smaak
zout & peper
fijngesneden bieslook, naar smaak

Voor de gepocheerde eieren

Grote pan met kokend water
2tl (rijst)azijn
2 eieren

Om te serveren

2 Engelse muffins, geroosterd (of gebruik dik gesneden, geroosterd brood)
2 goeie plakken gerookte zalm
gezouten roomboter

Gepocheerd ei, de makkelijkste manier

Zet een pan met water op en breng aan de kook. Doe de azijn in het kokende water en breek de 2 eieren in aparte, kleine kommetjes. Met een lepel draai je nu in het midden van de pan, waardoor een soort draaikolk ontstaat. Giet hier 1 ei in, tot je het eiwit ziet stollen. Meteen daarna laat je het andere ei erin glijden. Vuur nu uit, deksel op de pan. Afhankelijk van de grootte van je eieren laat je het zo 2-3 minuten staan. Precies genoeg tijd om je Hollandaise saus af te maken. Zorg dus dat je daar ook alles voor hebt klaar staan.

Hollandaise saus

Voor de Hollandaise saus smelt je rustig de boter (niet laten bruisen of bruin worden!) en laat je die iets afkoelen. Zet een pan water op, tegen de kook aan. En in de glazen kom doe je de eidooiers. Zet die kom op de pan (zonder dat de bodem het water raakt) en met een garde klop je (au-bain marie noemen ze dat)  tot de eidooiers lichtgeel en dikker worden. Haal pan en kom van het vuur en dan gaat daar, beetje voor beetje, de iets afgekoelde boter bij. Je gebruikt zoveel mogelijk alleen het heldere deel van de boter (de witte vlokken zakken naar de bodem, die giet je er niet bij) Klop tot de saus bindt. Breng op smaak met kneepje citroensap, zout & peper. Houdt de saus warm in de kom boven het nog warme water.

Rooster je brood/muffin en besmeer met een dun laagje gezouten roomboter. Haal tot slot met een spatel, voorzichtig!, de gepocheerde eieren uit het water. Op de geroosterde muffin/snee brood leg je nu een mooie plak zalm. Daar bovenop gaat het gepocheerde ei. Giet over het eitje een laagje Hollandaise saus en garneer met bieslook. Meteen serveren, met heel veel liefde natuurlijk!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier