Menu Vind Restaurant
* vrijdag 26 juni 2015 *

Smulpaapje kookt! - Cola kip van de barbecue

Susan Aretz – Recepten

bbqkip

Als je weer eens wat anders van de barbecue wilt eten dan hamburgers of worstjes, maar het ook wel spannend vindt om hele stukken vlees te doen dan is dit een perfect recept.

Niet alleen omdat het relatief simpel is, maar omdat het zeker ook ‘wow factor!’ heeft. Begin op tijd, zodat de kip alle tijd heeft om in de marinade te liggen.

Voor 4-6 personen

1,5kg scharrelkip
100g ketchup
2el chili jam
35g basterdsuiker
1 blikje cola (geen light)

Barbecue tot 190C verhitten - kernthermometer

Cola kip

De marinade is deels gebaseerd op die uit het boek Smart BBQ van Julius Jaspers, maar in plaats van chilisaus (zoals in zijn recept) heb ik de chili jam van Joris Bijdendijk, uit de Food We Love box, gebruikt. Meng de ketchup, chili jam basterdsuiker en 100 ml van de cola tot een sausje en marineer hier de hele kip in. Doe dat lekker de hele dag en draai het beesie af en toe even om.

Kip op de BBQ

Als je er klaar voor bent verwarm je de barbecue tot 190C (indirect). Pak een braadslee (die deze hitte aan kan) en zet hierin de kip, op het (eerder open gemaakte) blikje cola (waar dus nog een deel cola inzit). Als de opening van de kip niet groot genoeg is moet je die even een handje helpen. Zet de braadslee, met de kip op het colablikje nu op de barbecue. Let op, de marinade niet weggooien. Gedurende het braden giet je steeds beetjes marinade over de kip.

Gebraden kippetje

Bij ons gingen de vleugeltjes op een gegeven moment te hard, dus heb ik de kip op z’n rug gelegd. Hou dit in de gaten. Het is zonde als delen van de kip verbranden of te gaar worden. De kip is gaar als de kernthermometer in de dijen 73C aangeeft. Afhankelijk van de hitte van je barbecue duurt dan ongeveer 45 minuten. Haal de kip dan van de barbecue af en laat even rusten voor je ‘m aansnijdt. Serveer met een gepofte aardappel, maiskolf en een lekkere groene salade  

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier