Menu Vind Restaurant
* dinsdag 7 oktober 2014 *

Smulpaapje kookt! - Aardappelpuree

Susan Aretz – Recepten

aardappelbasisrecept

Laat ik dit recept beginnen met een bekentenis. Járen haalde ik mijn puree uit de vriezer van de supermarkt. Ontdooien, beetje melk erbij, klaar! Herkenbaar? Dan is dit recept voor jou.

Want inmiddels (hoewel ik nog steeds geen grote aardappelliefhebber ben) ben ik bekeerd tot de échte aardappelpuree. Zoveel lekkerder en eigenlijk zo makkelijk. Je maakt ‘m zo!

Voor vier personen

750g aardappels, geschild en in kwarten
Aardappelknijper (gouden keukengadget!)
Roomboter of lekkere olijfolie
Melk
Zeezout
Nootmuskaat en versgemalen zwarte peper

Basisrecept voor aardappelpuree

De aardappels kook je in ruim, gezouten water in 15-20 minuten gaar. Dit is een beetje afhankelijk van de grootte van je aardappel, maar liever te gaar dan nog wat te hard. Giet ze af. Heel belangrijk, laat ze nu even uitstomen. Daarmee verdwijnt alle vocht er écht uit en dat is uiteindelijk lekkerder voor je puree.

Aardappelknijper

Pureestap2.jpgJe kunt een aardappelstamper gebruiken om nu je puree te maken, maar als je één ding in je keuken wilt deze winter dan is dat een aardappelknijper (o.a. te koop bij Dille & Kamille) Stop daar de stukken aardappel in en knijp ze er doorheen, in een schone pan of kom. Luchtiger wordt je puree niet, dan het zo te maken.

Smaakmakers

Voeg nu naar smaak en believen melk toe. Dit is echt afhankelijk van hoe dik/dun je je puree wilt en waar je ‘m daarna voor gebruikt. Tot slot een lekkere klont boter of héle lekkere olijfolie. Natuurlijk breng je je puree nog op smaak met lekker grof zeezout (ik kan niet zonder Maldon zout), wat versgemalen zwarte peper en een snufje nootmuskaat.

Dat is alles. Klassieke aardappelpuree. Vanaf nu nooít meer uit de vriezer of uit een pakje. Beloofd?! ;-)

2 reacties

Reactie van Robin

Helemaal eens met de pureeknijper, gaat zoveel makkelijker én beter dan met de stamper. Alleen heb ik geleerd de melk er heet bij te doen, dat werkt nog beter.

Ga door met jullie leuke blog!

Reactie van Karin

Ik zou zeggen koken in zo min mogelijk water (niet laten aanbranden) maar dat geldt geloof ik voor alle verse producten die we willen koken. toch?

Reactie formulier