Menu Vind Restaurant
* zaterdag 6 december 2014 *

Smulpaapje kerstmenu - Gestoofde pruimen met ijs

Susan Aretz – Kerstmenu 2014

dessertkersttoetje

Dit is echt een ultiem kerstdessert. Van te voren al klaar te maken, kan zelfs ingevroren worden en in no time op tafel. De geuren uit je pan terwijl de pruimen badderen is onovertroffen.

Ik maakte ‘m met een speciale Pimms omdat we die kochten in Engeland, kun je die niet vinden geen enkele ramp. Ook met Port krijg je heerlijke gestoofde pruimen!

Voor vier ruime porties

15 pruimen, zonder pit en gehalveerd
500ml water
75g rietsuiker
4el Pimms (of gebruik 2el Port)
1 kaneelstokje
1 steranijs

IJs naar keuze

Snel kerstdessert

Verwarm op rustig vuur het water met de suiker tot de suiker is opgelost. Breng dan aan de kook en laat 2 minuten borrelen zónder te roeren.

Schenk de Pimms (of Port) erbij en voeg de gehalveerde pruimen, het kaneelstokje en de steranijs toe. Laat 5 – 10 minuten pruttelen. Je wilt dat de pruimen zachter worden, maar wel hun vorm behouden. Kook je te hard of te lang dan gaan ze barsten.

Gestoofde pruimen

Haal het fruit en de specerijen er nu voorzichtig uit en breng het vocht opnieuw aan de kook. Laat het een minuut of tien zachtjes koken, totdat het ongeveer tot 2/3 is ingekookt. Doe het fruit er dan terug in. Wil je het invriezen laat dan afkoelen en vries het in een diepvriesdoos is. Op de dag van serveren laat je het dan rustig ontdooien en verwarm je het daarna nog even kort.

Serveren

Het lekkerste is om de pruimen lauwwarm te serveren. Eventueel met een bolletje kaneelijs erbij. Maar ook koud zijn ze heerlijk. Een waardige afsluiter van je kerstdiner.

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier