Menu Vind Restaurant
* zondag 7 december 2014 *

Smulpaapje kerstmenu - Chipolatapudding

Susan Aretz – Kerstmenu 2014

dessertkersttoetje

Bomma, de moeder van mijn schoonmoeder en de oma van mijn vent, liep als klein meisje regelmatig de keuken in bij haar grootouders. Daar zwaaide kokkin Marie het scepter.

In het huis, dat gelegen was naast het Belgisch koninklijk paleis, schreef zij met de hand het recept voor deze chipolatapudding op. Het is met recht een familieklassieker te noemen en ik mag het nu - speciaal voor kerst - met jullie delen!

Voor 1 chipolatapudding, genoeg voor 6 personen

250ml halfvolle melk
2 dessertlepels maïzena
125g suiker
4 blaadjes gelatine, losgeweekt in wat koud water *)
4 eieren, eidooiers en eiwitten in aparte kommen
250ml slagroom
doosje sucadefruit, fijngesneden
optioneel: scheutje likeur zoals Grand Marnier

Ronde glazen schaal, voorzien van zo glad mogelijk getrokken huishoudfolie

Chipolatapudding volgens oud familierecept

Begin met deze pudding ’s ochtends al, aangezien hij een aantal uren in de koelkast nodig heeft om op te stijven. Verwarm de melk met de maïzena en suiker, kook op medium vuur tot hij al dikker wordt, als een crème. Roer er dan de uitgeknepen gelatineblaadjes door en giet er, een voor een, de eidooiers bij tot je een egale gele crème hebt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Klop nu de eiwitten in een schone, vetvrije schaal tot ze stijf staan. In een aparte schaal klop je de slagroom, zonder suiker, ook stijf. Als de gele creme is afgekoeld meng je die met de stijfgeklopte eiwitten, tot alles goed is gemengd. Daardoor heen spatel je luchtig de geslagen slagroom. Tot slot de fijngesneden sucade er door mengen.

Ouderwets lekker dessert

Giet dit alles in de schaal, of als je wilt in individuele bakjes en zet afgedekt in de koelkast tot de pudding volledig is opgesteven. Als je wilt serveren zet je een groot bord tegen de bovenkant van de schaal en kantel je ‘m voorzichtig om. Haal de schaal er voorzichtig af en als laatste het plastic. Garneer met nog wat sucadefruit of met vers fruit, net wat je wilt.

*) voor wie liever geen gelatine gebruikt in het vegamenu is het natuurlijk ook altijd een optie om in plaats van de chipolatapudding te kiezen voor de gestoofde pruimen met ijs, of het yoghurt dessert met cranberry appel compote.


 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier