Menu Vind Restaurant
* woensdag 6 november 2019 *

Rozijnenbolletjes uit 't Verrukkelijke kinderbakboek

Susan Aretz – Recepten

bakkenkinderkookreceptenontbijt

Bakken met kinderen vind ik één van de leukste dingen om te doen. En gelukkig biedt het kinderbakboek van Rutger van den Broek daarvoor volop inspiratie. Daarnaast zijn de recepten kinderlijk eenvoudig, maar het resultaat echt groots en lekker.

Deze rozijnenbolletjes bakte ik voor het zondagochtendontbijt. Gelukkig had ik tijdig genoeg gelezen dat je de dag ervoor al met de voorbereiding moet beginnen. Maar daarna is het kinderspel. Kijk maar!

rozijnenbolletjes Smulpaapje

Voor 16 - 18 rozijnenbolletje

voor de vulling
350g donkere rozijnen (ik gebruikte een mix van gele rozijnen en gedroogde kersen)
water om de rozijnen in te weken

voor het deeg
500g bloem
10g zout
12g gedroogde gist
40g fijne suiker
50g roomboter, op kamertemperatuur
1 ei, op kamertemperatuur
240ml lauwwarme melk

verder nodig
1 ei, losgeklopt
50g boter, gesmolten

Zo maak je verse rozijnenbolletjes

Week een dag of avond vantevoren de rozijnen. Giet water bij de rozijnen tot ze onder staan en laat een kwartiertje weken. Giet ze af in een vergiet/zeef en laat aan de lucht drogen tot de volgende dag. De dag dat je gaat bakken doe je alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed je dit in 10 minuten tot een soepel brooddeeg. Heb je een Kitchenaid met deeghaak, dan kan je ook de machine het werk laten doen. Anders zet je even je spierballen aan het werk.

Rozijnenbolletjes

In de laatste minuut kneed je de rozijnen door het deeg. Doe dat daarna in een kom en dek af. Laat het op een warme en tochtvrije plek een uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld. Ik heb de mazzel met een broodrijsstand in mijn NEFF oven, dus had maar een half uurtje nodig. Verdeel daarna het deeg in 16 bolletjes en draai die mooi rond (dus netter dan ik...) en leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat, met iets ruimte ertussen. Laat ze weer een uur rijzen.

Ontbijtbolletjes uit de oven

Verwarm nu je oven voor op 220C (onder/bovenwarmte). Klop het ei los en bestrijk de gerezen bolletjes ermee. Je bakt ze daarna in 12-17 minuten goudbruin en gaar. Smelt in de tussentijd zachtjes je boter en bestrijk, zodra de broodjes uit de oven komen, ze met wat gesmolten boter voor extra glans.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier