Menu Vind Restaurant
* donderdag 6 december 2018 *

Rode uiensoep met kaascroutons

Susan Aretz – Kerst recepten

kerst

Een klassieke soep, maar voor deze versie heb ik deels witte en deels rode uien gebruikt. Gewoon omdat ik dat lekker vind. Natúúrlijk hoort bij uiensoep een kaascrouton, maar ik geef je daar een makkelijke manier voor!

We gaan uit van kleine porties, omdat met het voorgerecht en het hoofdgerecht dat hierna nog volgt je ook niet té veel gegeten wilt hebben. Wil je ruimere porties of eet je de soep lekker een keer op een zaterdagmiddag met stokbrood erbij? Verdubbel dan het recept!

Voor 4 kleine porties (als tussengerecht)

200g witte uien, in dunne ringen gesneden
300g rode uien, in dunne ringen gesneden
50g boter
½ tl suiker
mespunt zout
2el bloem
125ml rode wijn
2 laurierblaadjes
2 takjes verse tijm
350ml groente fond (+ 350ml water)
zout & witte peper

Voor de kaascroutons

Kleine bruscetta met knoflook (o.a bij AH)
2 handjes geraspte gruyère kaas
oven voorverwarmen op 200C

Klassieke uiensoep met een twist

Smelt de boter en bak hierin, op medium vuur, de uienringen minstens een half uur aan. Het karamelliseren ervan geeft de smaak aan de soep, dus niet op beknibbelen! Na een kwartier bestrooi je de uien met de suiker en het zout, dat bevordert de karamellisatie.

Rode uiensoep

Bestrooi de uien met de bloem en bak die een minuutje mee. Blus dan af met de rode wijn en schep gedurende een minuut om. Dan fond en water erbij. Voeg ook de laurier en tijm toe en laat de soep op medium vuur 20 minuutjes zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.

Kaascroutons met Gruyère

Voor de kaascroutons bestrooi je de bruschetta met de geraspte kaas en zet je die – in een ovenschaal - in de voorverwarmde oven. Laat de kaas smelten en goudbruin worden en haal de croutons er dan uit en laat afkoelen. Garneer de soep ermee.

In het glas

Weten welke wijn je goed bij dit gerecht kunt schenken? Sommelier Aukje Wouters heeft suggesties voor je. Die lees je hier

2 reacties

Reactie van Jela

Hoi Susan, kan ik er een heldere uiensoep van maken door simpelweg de bloem weg te laten?

Reactie van Smulpaapje

@Jela dat zou prima moeten lukken, maar ik heb het zelf op die manier natuurlijk niet getest.

Reactie formulier