Menu Vind Restaurant
* woensdag 6 februari 2019 *

Rode kool ovenschotel

Susan Aretz – Recepten

dinerovenschotel

Het gemak van ovenschotels zit ‘m voor mij vooral in het feit dat ik ze in het weekend klaar kan maken en we dan door de week lekker snel aan tafel kunnen. Zo ook met deze rode kool ovenschotel.

Als verrassing zit er – zoals hoort bij rode kool wat mij betreft – nog een laagje appel tussen. Een lekkere frisse tegenhanger naast de romige puree. Een fijn winters gerecht voor koude dagen!

rodekool ovenschotel Smulpaapje

Ovenschotel voor 4 personen

1kg kruimige aardappel, geschild en in kwarten
scheut melk, klontje boter, zout & peper
300g rode kool
sap van 1 bloedsinaasappel
1 kaneelstokje
1 laurierblaadje
2 kruidnagels
1 appel, in dunne plakjes
300g (bio) rundergehakt
paneermeel & paar klontjes boter

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen 200C (hetelucht)

Ovenschotel met rode kool

Stoof als eerste de rode kool in het sap met de specerijen in 20-25 minuten gaar. Schep regelmatig om. Kook de aardappels in 10-12 minuten goed gaar, giet af en laat even uitstomen. Maak er dan, met de melk en boter, een puree van die je op smaak brengt met zout en peper. Bak in een droge, hete koekenpan het gehakt goudbruin en rul. Eventueel bakvocht weggieten.

rodekool ovenschotel before Smulpaapje

Rode kool ovenschotel met appel

Onder in de ovenschaal gaat een beetje puree. Daarop het gehakt en daarop de rode kool. Dek af met een laagje appelschijfjes. Daarop gaat nog wat gehakt en rode kool. Eindig met de puree. Bestrooi die met paneermeel en leg daar een paar flinters boter op. Tot dit punt kun je de ovenschotel helemaal voorbereiden.

Het enige dat je hierna namelijk nog maar hoeft te doen is ‘m in de oven zetten tot de bovenkant mooi goudbruin en krokant is en de binnenkant goed warm.

2 reacties

Reactie van K.Y.

Boven krokant en binnen warm. 200 graden en 30 minuten? Of is het te lang?

Reactie van Smulpaapje

200C klopt inderdaad, zoals in het recept aangegeven. Hoelang hangt altijd een beetje af van de oven die je gebruikt. Zet je het gerecht meteen in de oven dan zal een kwartiertje genoeg zijn verwacht ik. Bereid je alles voor, maar laat je het eerst afkoelen en bijvoorbeeld in de koelkast staan tot gebruik, dan zal het beduidend langer moeten, zeker een half uur. Dan zou ik, uit voorzorg, ook de temperatuur op 180C zetten. Lager en langer daardoor, maar minder risico op een bruine bovenkant en een koude binnenkant ;-) Eet smakelijk!

Reactie formulier