Menu Vind Restaurant
* dinsdag 27 november 2018 *

Rode bietjesstamppot met geroosterde kikkererwten

Susan Aretz – Recepten

dinersamenwerkingstamppotvegetarisch

Samenwerking - Keuzes hebben, ik hou er van. Zeker als het om groente gaat. Want dat we iedere dag groente eten is een feit. De manier waarop we dat doen verschilt. In onze voorraadkast staan altijd een paar potten of blikken met groente, zoals bietjes, mais en peulvruchten. Super handig voor de momenten waarop je snel iets klaar wilt maken.

Zoals deze bietjesstamppot. Geen geklooi met het ontvellen van bietjes. Dat is namelijk al voor je gedaan, op het moment dat de bietjes vers van het land in de pot werden gestopt. Klaar om gebruikt te worden, met al het goede van de groente er nog in, wanneer jij wil. Betaalbaar en bovenal heel lekker. Kijk maar!

Bietjesstamppot

Voor vier personen heb je nodig

1 pot bietjes (à 705g), afgespoeld & uitgelekt
1kg kruimige aardappels, geschild en in kwarten
100ml melk & 30g boter
zout, witte peper en ½ tl gedroogde dille
300g spinazie
100g feta
7g verse  bieslook, fijngesneden
zout & peper, naar smaak

Voor de geroosterde kikkererwten

1 blik kikkererwten (à 400g), afgespoeld & uitgelekt
1tl gemalen chipotle
½ tl gedroogde dille
flinke snuf grof zeezout (Maldon)

Geroosterde kikkererwten

Verwarm de oven voor op 180C (hetelucht) Doe de goed uitgelekte kikkererwten in een kom en bestrooi met de chipotlekruiden en hussel even zodat alles er lekker onder zit. Doe deze op een bakplaat, die je hebt voorzien van bakpapier. Rooster de kikkererwten een half uurtje in de warme oven. Halverwege schud je ze even om. Haal na een half uur uit de oven en doe ze in een kommetje. Bestrooi met de gedroogde dille en wat zeezout. Dit zijn trouwens geen bewaar kikkererwten. Maak ze ook niet te lang van tevoren, want dan zijn ze niet lekker knapperig meer.

Zo maak je bietjesstamppot

Doe, terwijl je de kikkererwten roostert, de bietjes in een vergiet en spoel ze af. Doe ze dan in een pan en snijd ze daarin iets kleiner. Verwarm de bietjes op zacht vuur terwijl je in de tussentijd in 10-12 minuten de aardappelen in gezouten, kokend water  gaar kookt. Giet de aardappels af en laat even uitstomen.

Stamppot met rode bietjes

Doe de aardappelen met de warme bietjes in een grote, schone pan en stamp ze fijn, maar houd wel nog wat textuur. Maak de stamppot smeuïg met melk en een beetje boter. Voeg naar smaak zout, peper en de gedroogde dille toe. Houd de stamppot warm terwijl je de spinazie heel snel op heet vuur roerbakt. Laat uitlekken in een vergiet.

Garneer de bietjesstamppot met de verkruimelde feta en bieslook. En serveer, samen met de spinazie en geroosterde kikkererwten.

Over die bietjes nog even…

Wist je dat?

  • Anders dan de naam ‘groenteconserven’ misschien doet vermoeden zitten er geen conserveringsmiddelen in groente in blik en/of pot. De groente wordt in het seizoen geoogst en daarna razendsnel verwerkt, zodat al het goede van de groente behouden blijft. De naam conserven betekent “verduurzaamd” en de groenten worden door middel van verhitting zonder toevoegingen houdbaar gemaakt.
  • Je op deze manier dus op ieder moment in het jaar kunt genieten van seizoensgroente.
  • Het merendeel van de groente in pot en blik geen toegevoegde suiker meer bevat (anders dan de van nature aanwezige suikers in de groente) en dat er slechts af en toe nog een snufje zout wordt toegevoegd.
  • Groente in pot en blik kopen heel fijn is voor je portemonnee en dat het bovendien altijd vers blijft, terwijl het gewoon in je voorraadkast staat. Nooit meer groente weggooien hierdoor. Dubbel winst!

Smulpaapje & Vigef

Dit recept maakte ik in opdracht van Vigef, de belangenorganisatie van de grondstoffenleveranciers en producenten van verwerkte groenten, fruit en champignons. Dit is hoe ik op Smulpaapje omga met samenwerkingen

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier