Menu Vind Restaurant
* zondag 15 april 2018 *

Review the Curry Guy – Dan Toombs

Susan Aretz – Reviews

review

Sommige boeken blijven ongepland langer liggen dan je van plan was. Het eerste boek van Dan Toombs, ook wel The Curry Guy genoemd was dat lot beschoren. En dat ligt niet aan het boek kan ik je vertellen. Want die had ik met veel enthousiasme aangevraagd.

Want in dit boek vind je meer dan 100 recepten voor authentieke Indiase gerechten. En daar zijn we dol op! Waarom ‘ie dan toch even bleef liggen? Ik vertel het je!

The Curry Guy_3D.jpg

The Curry Guy

Want als je van Indiaas eten houdt, zoals ik, dan wil je leren hoe je al dat lekkers nou echt maakt. Dus niet met een potje of een zakje. Nee echt. Vanaf het begin. Ik wilde dat. Heel graag. Maar het is niet zo makkelijk als je denkt. Had ik het onderschat. Yep. Maar dat ligt nogmaals niet aan dit boek.

Curry’s, tandoorimaaltijden en bijgerechten uit de Indiase keuken

Want Dan Toombs legt je echt haarfijn uit hoe je al die echte Indiase gerechten kunt maken. Daar begon hij in 2010 al online mee, maar hij trok het nog een niveautje hoger. Een jaar lang heeft (vanaf maart 2011) hij alleen maar Indiase gerechten gemaakt. Ontbijt, lunch én diner. Om zo écht de Indiase keuken te leren kennen.

Hij ging kijken in de keuken van Indiase restaurants en leerden er niet alleen recepten, maar ook dat wat je vaak niet direct in een recept terugleest. Een deel van de recepten die hij in die periode maakte – het experiment was zo geslaagd dat hij er na dat jaar mee verder ging – verzamelde hij en werden uiteindelijk dit boek.

thecurryguy recept

Gedegen receptuur

De receptuur is dan ook gedegen. En uitgebreid. Dus geeft Toombs je vooraf een heleboel informatie en tips die nodig zijn om de recepten goed te maken. Je ziet in de recepten dus veel verwijzingen naar eerdere pagina’s terug. Dat kan zijn naar kruidenmixen, of naar manieren van bereiding.

Ga er even voor zitten

Dat maakt ook dat dit een boek met recepten is waar je echt even voor moet zitten. Heel eerlijk. Dat geduld heb ik momenteel niet. Dat was dus precies ook waarom het boek zo lang bleef liggen terwijl ik er echt dolgraag mee aan de slag wil. Want alles wat er aan recepten instaat ziet er even lekker uit. Maar maakbaar, even snel tussendoor, nee daarvoor is dit boek te complex.

De echte Indiase keuken thuis

Heb jij nou wel wat meer geduld dan ik en hou je ook van Indiaas, dan wil je echt met dit boek aan de slag. Ik ga dat zeker ook uitgebreider doen dan ik nu gedaan heb. Dat verdient dit boek. Er zit zoveel liefde in.

Voor nu heb ik – heel voorzichtig – de Peshawari Naans gemaakt. Maar de mango chutney die erin staat klinkt ook heerlijk, net als de uienbhaji’s, de boterkip, de tandoori kip, de paneer en nog véél meer. Kortom, alles wat ik normaal in een Indiaas restaurant bestel 😉

The Curry Guy is uitgegeven door Good Cook, kost € 19,95 (een koopje voor zoveel recepten!) en is o.a. online en in de winkel te koop.

Eén reactie

Reactie van Onno

Ik heb het boek en heb er een maand geleden een kookworkshop mee gedaan. En daarna aan de slag gegaan met kip tikka massala. En dat kostte alles bij elkaar anderhalve dag.

Om te beginnen heb je ingrediënten nodig, en dat zijn niet de meest gangbare, dus houd rekening met een zoektocht. En de hoeveelheden die je nodig hebt zijn ook nog eens fors, dus het is flink inkopen.

Daarna kruidenmixen (zeker 10-12 ingrediënten per mix) mengen en malen (3 stuks), specerijenbouillon maken, gember knoflook pasta maken. En dan ben je zover dat je kunt gaan koken.

Kip in de een yoghurt marinade zetten en aan de slag met een basiscurrysaus, die ook elk weer een lijst met ingrediënten hebben. Die basissaus zit bijna overal in, en zorgt ervoor dat het uiteindelijke maken van de curry, een dag later, in een vloek en een zucht is gebeurd.

En het resultaat was heerlijk, bijna restaurantwaardig. Mijn enige probleem met dit boek is dat het werkt met hoeveelheden waarmee je een weeshuis kunt voeden, maar als je een vriezer hebt, dan kun je veel halfproducten invriezen en ben je voor de volgende curry alweer op de helft.

Tof boek, maar het is inderdaad even een investering om te starten. Maar het resultaat mag er wezen.

Reactie formulier