Menu Vind Restaurant
* zondag 9 augustus 2015 *

Review: de Waag (Leiden)

Susan Aretz – Reviews

review

In een prachtig monumentaal pand zit sinds begin juli de nieuwste horecalocatie van Leiden. Vernoemd naar de historie van het pand, simpelweg De Waag.

Smulpaapje werd uitgenodigd deze nieuwe hotspot te ontdekken en ging er, in gezelschap van onze favoriete kleuter, op een zaterdagavond eten.

De Serre bij de Waag

De Waag

Zodra je binnenkomt valt je mond open van verbazing. Wat een prachtige locatie. En wat groot. Niet alleen is er een terras (dat nog wordt uitgebreid), voorin staan tafeltjes. In het hoofdgedeelte, héél veel tafeltjes en er is zelfs een serre met nog meer tafeltjes. Die is vanavond echter gesloten. Jammer, want het ziet er werkelijk prachtig uit.

Ons tafeltje staat klaar, en middels een leistenen bordje worden we welkom geheten. Dat mijn naam verkeerd gespeld staat zien we maar even over het hoofd ;-)

Wat eten we bij De Waag?

Nadat we lang hebben gewacht en mijn glas champagne wordt aangereikt met “alstublieft, uw wijn” kijken we wat we gaan eten. De kaart is niet heel uitgebreid, maar bij De Waag wordt er veel in de Josper gegrild (een grill oven die tot hele hoge temperaturen gestookt kan worden) en dat zie je op de kaart terug. Gegrilde Kip, entrecote, maar ook salades, burgers en saté.

Kindermenu

Helaas ook het onvermijdelijke kindermenu. Met als mogelijk enige optie, wat mij betreft dan, de vers gegrilde kippenpoot. Maar heel fantasierijk is het niet. Onze kleuter wil dan ook liever het vispotje, dus bestellen we een volwassen portie. Wat zou het geweldig zijn als die ook in een kinderportie kwam, dat kan volgens mij prima.

Uit eten in Leiden

Eten we lekker? Hmmm, tja. Onze kleuter vat het misschien het beste samen, nadat ik haar uitleg dat het altijd netter is om te vertellen wat je wel lekker vind in plaats van wat je niet lekker vond; “de puree was lekker mama”.

Nee, we waren niet jubelend. Zout, heel zout. Veel generieke smaken. De kruidenboter bij mijn entrecote (die overigens wel perfect gegrild was, maar ook héél erg zout was) zie ik op een andere tafel terug bij het stokbrood. De vis uit het vispotje was droog. De salade niet meer dan een garnituur, twee happen en weg. In het dessert (pannacotta) een kant en klare kletskop. Geen grote drama's, maar geweldig is iets anders.

Bezieling

Het is het allemaal nét niet. Bediening die geen idee heeft welke wijn lekker is bij entrecote. Geen coördinatie qua bediening, allemaal verschillende mensen aan je tafel. Lang wachten op een drankje en de kaart. Er mist bezieling. Het lijkt vooral een restaurant dat grote volumes wil draaien.

Ligt het er aan dat De Waag net open is? Dat kan. De dag van de opening lunchte ik er, en was het ook zo chaotisch. Misschien is het juist die grootte die het zo rommelig maakt. Mijn tip zou zijn zorg dat één iemand het overzicht heeft en verdeel het restaurant qua bediening in secties. Dat geeft je als gast ook een meer welkom gevoel, in plaats van iemand die eet, betaalt en weg gaat.

Conclusie

Het komt niet vaak voor, maar ik word niet warm van dit restaurant. Nu komt dat wellicht ook omdat ik meer hou van kleine restaurants, met gedreven personeel, waar mensen werken met hart voor hun vak. Bij De Waag bestaat het grootste gedeelte van het personeel uit jongeren die dit als bijbaantje hebben. Als je snel een hapje wilt eten is dat geen enkel probleem. Wil je een avond écht lekker uit eten dan kan ik zou ik dat elders doen. Overigens is het personeel wel ontzettend aardig, daar ligt het niet aan! Maar aardig personeel of vakkundig personeel, dat is toch echt een verschil.

Voor ieder wat wils

Dat gezegd hebbende. De Waag zat vol. Iedere tafel bezet. Veel gereserveerde tafels. Ook nog veel spontane binnenlopers. De recensies die ik later lees op IENS variëren. Ik zie ervaringen als de mijne, maar ook mensen die een prima avond hebben gehad. En dat is prima, zo is er voor ieder wat wils.

4 reacties

Reactie van Ron

U heeft helemaal gelijk. Wij hebben precies hetzelfde meegemaakt. Jammer/stom van de eigenaar die zoveel geld in dit fantastische pand heeft gestoken. Er is geen leiding niets! Eten was gewoon zwaar onder niveau Bediening gewoon knudde! Er moet gauw wat gaan gebeuren anders gaat het echt ten onder😁

Reactie van Hans

En vergeet de miljoenensubsidie van de gemeente niet. Lekker restaurantje spelen op kosten van de gemeenschap, wie wil dat niet :-)

Reactie van Rafke

Wat jammer! We hebben er dit weekend - mét twee kinderen - op het terras gezeten. Ik vond het erg gezellig, je zit op een mooi plekje en onze bediening was aardig, ook vooral tegen de kinderen. Dus als terrasoptie zeker dik in orde.

Reactie van H. van der Horst

Zondagavond bij Waag gegeten.Hooggespannen verwachtingen. Vegaburger voor mijn vrouw zwaar onder de maat Broodbol met iets vega's.....lauw.....miniscuul klein...14 euro. ....neigt naar oplichterij. Ik had saté....slechtls 1 klein stokje met onverteerbare kwak vage pindasaus. 15 euro.....belachelijk...een zaak om dus nooit meer terug te komen!! Gemiste kans. By te way...we zaten bij de entree zwaar op de tocht.....

Reactie formulier