Menu Vind Restaurant
* woensdag 25 september 2019 *

Review Chinese Takeaway van Kwoklyn Wan

Susan Aretz – Reviews

review

Wie heeft ze niet? De favoriete klassieke Chinese afhaalgerechten, die je wilt blijven eten. Net als in Engeland, waar auteur Wan woont, kent Nederland een afhaalcultuur van Chinees eten en minder van zelf thuis Chinees koken. Wan wil daar verandering in brengen met zijn boek.

Hij toverde 70 Chinese afhaalgerechten om tot 70 maakbare recepten voor thuis. En hij schroomt daarbij niet om, met respect voor de Chinese traditie, tegen een aantal heilige huisjes aan te trappen…

Chinese-Takeaway.jpg

Chinese Takeaway van Kwoklyn Wan

Die Chinese tradities worden trouwens wel gerespecteerd, het boek opent met Chinese etiquette en gebruiken. Ook legt hij het verschil uit tussen de Kantonese en de Sichuankeuken (hoewel er véél meer regionale keukens in China zijn dan alleen die twee). Na wat basis kooktechnieken is het tijd voor de receptuur.

Receptuur in Chinese Takeaway

Het boek is ingedeeld in zeven verschillende hoofdstukken; voorgerechten & soepen, kip & eend, zeevruchten & vis, rund & varken, groenten, rijst & noedels en tot slot broodjes & zoetigheden. Sommige van de gerechten zijn in Engeland waarschijnlijk wat gebruikelijker om te bestellen dan in Nederland. Zoals de garnalentoast (prawn toast) die ik maakte. Verrukkelijk overigens, dus zeker maken (en dat kan, want het recept staat online voor je)

Moderne interpretatie

Wan kiest duidelijk voor zijn interpretatie van de Chinese gerechten. Ik hou er van. Zeker omdat sommige gerechten best moeilijk kunnen zijn is het fijn als je een versimpelde versie ervan thuis kunt maken, zonder dat je op smaak hoeft in te boeten.

Variatie in gerechten

Wat ik te gek vind aan het boek – naast dat het de deur opent naar een keuken waar ik echt niet persé thuis in ben – is de variatie in gerechten in het boek. Van hardcore klassiekers, zoals foe yong hai en kipsaté. Tot echt bijzondere gerechten als eend met pruimensaus en inktvis met paprika en ui.

Maakbare Chinese gerechten

Ook door de toegankelijke fotografie lijkt alles maakbaar. Zorg voor een goede basisvoorraad aan ingrediënten van de toko en je kunt aan de slag. Ik denk dat ik héél veel plezier van dit boek ga hebben!

Chinese Takeaway is uitgegeven door Good Cook Nederland, kost € 20,95 en is online en de meeste boekwinkels te koop

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier