Menu Vind Restaurant
* donderdag 3 december 2015 *

Review - Zoals alleen oma dat kan van Danny Jansen

Susan Aretz – Reviews

review

Met een héle harde knal valt ‘ie letterlijk op de mat, het nieuwe boek van 24Kitchen chef Danny Jansen. De liefkozende titel verwijst naar de vele familierecepten die in het boek staan. Recepten die gedeeld zijn door de vele oma’s die aan het boek meewerkten en hun culinaire geheimen prijs gaven. De Indonesische keuken dus zoals ‘ie bij oma gegeten wordt. Een ode ook aan Danny’s eigen oma.

Voor iemand als ik die weinig Indonesisch kookt een geweldige kennismaking met deze keuken. Maar ook twijfel, want erg uit mijn comfort zone. Kan ik dit wel? Is het niet te ingewikkeld?

Zoals alleen oma dat kan

Want de Indonesische keuken lijkt op het eerste oog misschien ingewikkeld als je er niet zo in thuis ben. Met uitgebreide ingrediëntenlijstjes, ongebruikelijke kruiden, combinaties die je misschien niet kent. Maar oh mijn hemeltje, terwijl ik het boek doorblader loopt me werkelijk op iedere bladzijde het water in de mond.

Op de eerste bladzijden stelt Danny je meteen ook gerust. Nee, het is niet ingewikkeld, nee die ingrediëntenlijst valt reuze mee en ja, er zijn zelfs ook gerechten die in een half uur op tafel staan. Je hoeft dus niet persé een hele dag in de keuken te staan.

Indonesische keuken thuis

Ik ben blij dat ik de eerste pagina’s van het boek goed gelezen heb, want ze halen iedere vorm van koud watervrees bij me weg. Ik krijg er zelfs zin van om aan de slag te gaan. Door de stap voor stap uitleg. De práchtige foto’s (weer water in mijn mond) en de afwisseling aan gerechten wordt je echt verleid om aan de slag te gaan.

Maak vrienden bij de toko

Ondanks dat ik veel van de specerijen wel in huis heb ga ik met een lijstje naar de toko voor de resterende ingrediënten. Danny geeft tips over hoe de restanten te bewaren. Heel fijn, want weggooien is zonde! Overigens verwacht ik met enige regelmaat uit dit boek te gaan koken, dus ik heb zo het vermoeden dat er weinig overblijft.

Indonesische rijsttafel

Het principe van de rijsttafel is dat je met de familie, vrienden, een keur aan kleine gerechtjes op tafel hebt staan. En van ieder gerechtje neem je een beetje. Het delen en samen eten zit in de genen ingebakken. Dat zouden wij eigenlijk ook veel vaker moeten doen, in plaats van één groot gerecht maken.

In het boek staan de rijsttafels zoals de oma’s ze thuis samenstellen. Maar die kun je dus ook prima onderling gebruiken en er je eigen rijsttafel van maken. En er staat werkelijk van alles in. Soep, groentegerechtjes, nasi, maar ook zoete gerechten. Keus genoeg!

Koken uit ‘Zoals alleen oma dat kan'

In eerste instantie had ik bedacht om een enkel gerecht uit het boek te maken. Maar het was zó lastig kiezen welke dan dat ik toch ook voor een hele rijsttafel ben gegaan. Lekker in het weekend, met alle tijd om de keuken in te gaan, dus waarom niet?! Dat werd wel schrappen, want de eerste versie had ik een half A4tje aan gerechten die ik wilde maken ;-) Het recept van de kip cashew deel ik met jullie, de andere gerechten moet je zeker ook maken, maar koop daar gewoon het boek voor.

Conclusie

Een échte aanrader, ik kan niet anders zeggen. Stap uit je comfort zone en de Indonesische keuken in. Je smaakpapillen zullen je dankbaar zijn. Zoals alleen oma dat kan is uitgegeven door AW Bruna, kost € 24,95 en is te koop in de boekhandel en online

Eén reactie

Reactie van Wendy

Wat een fijne review! Ik ben dol op Indonesisch eten, maar moet er altijd voor naar een restaurant omdat ik zelf niet zou weten waar te beginnen. En ik herken ook wat jij zegt over het bewaren van ingrediƫnten, fijn dat dat toch kan! Met dit boek durf ik het wel aan, ik ga hem ook kopen!

Reactie formulier