Menu Vind Restaurant
* maandag 24 april 2017 *

Review – Souq, tafels vol Mezze van Nadia & Merijn

Susan Aretz – Reviews

review

Het gebeurt niet vaak dat ik het bijna jammer vind dat ik zelf mijn gerechten bedenk voor Smulpaapje, want ik zou liefst dagen achtereen meerdere gerechten per dag willen maken die in dit boek staan.

Met Souq, tafels vol Mezze, leveren Nadia Zerouali en Merijn Tol hun 6e boek af, zoals altijd geïnspireerd door de Midden Oosten keuken. En misschien is het wel hun meest complete boek tot nu toe. Kom ik neem je er mee door heen!

Susan, Nadia & Merijn

Wat zijn mezze?

De meesten van ons weten dat mezze kleine hapjes zijn, die tezamen een maaltijd vormen. Mezze komen er in alle maten en soorten. Van koud tot warm, van vlees, vis tot vega maar er zijn zelfs zoete mezze. Kortom, een uitgebreid scala dat ook nog eens per land, per streek en zelfs per familie kan variëren.

Nadia en Merijn nemen je, om te beginnen, mee door de geschiedenis van de mezze keuken en leggen je uit hoe je een mezze tafel samenstelt. Maar ook wat er altijd in hun voorraadkast staat, waar je het voor gebruikt en zelfs wat de meest gebruikelijke ingrediënten van een product zijn. Super handig!

Drank & Cocktails

Hoewel je het wellicht niet verwacht zijn er super lekkere cocktails in de Midden-Oosten keuken. De Arak, een cocktail van limoncello, grapefruit en oranjebloesem, klinkt als de perfecte zomerse cocktail.

Hoe bewaar je mezze?

Nadia & Merijn waarschuwen in de mezze workshop die ik bij hen volg, ter gelegenheid van het verschijnen van het boek, dat je mezze prima vooruit kunt maken maar dat je voor het serveren altijd even opnieuw moet proeven, omdat de smaken veranderen. En hoewel je ze goed gekoeld kunt bewaren, moet je ze daarna wel op tijd weer op kamer temperatuur laten komen.

Souq_Kibbeh
Kibbeh - gemaakt door moi, tijdens de workshop Mezze met Nadia & Merijn

Koude mezze

De koude mezze die in dit boek staan zien er stuk voor stuk goddelijk uit. Uiteraard een heleboel nieuwe Labne gerechten, een van de Mezze’s die inmiddels tot de signature dishes van Nadia & Merijn gerekend kunnen worden.

De fatoush en tabouleh doen het volgens mij ook perfect als sidedish, bij iedere Nederlandse BBQ. De Mograbieh met sinaasappel en amandel mocht ik proeven tijdens de workshop en wordt een van de gerechten die ik als eerste thuis opnieuw ga maken. Zó lekker!

Warme mezze

Dit hoofdstuk is een aaneenschakeling, wederom, van water in de mond lopende recepten. Een groot aantal ervan mocht ik tijdens de workshop proeven. Zoals de rakatat (filodeeg gevuld met halloumi, feta en peterselie) Het zou een reden zijn om een frituurpan aan te schaffen (gelukkig kan het ook gewoon in zonnebloemolie) De halloumi uit de oven is het perfecte samenspel tussen zoet (dadels), zout (halloumi) en knapperig (flatbread)

Souq_filorolletjes

Na de Mezze komt de grill

Laat ik het zo zeggen, de lijst met ‘deze recepten wil ik maken’ wordt na dit hoofdstuk alleen maar langer. De “tosti” van flatbread met halloumi is ideaal voor de woensdagmiddaglunch. De Kip-Notenkebab klinkt zo simpel om te maken en zo goddelijk tegelijkertijd.

Voor toe

Het boek wordt afgesloten met een hoofdstuk zoet. Koekjes, cake en zelfs ijs. Het is de perfecte afsluiter. Maar dan komt de onmogelijke taak om uit ruim 245 bladzijden te kiezen wat je als eerste wilt maken.

Souq Nadia & Merijn

Ik wens je daar heel veel succes bij, want ik zou liefst alles willen koken wat in dit boek staat. Dat moet nog even wachten, tot ik niet meer iedere week originele en nieuwe recepten voor Smulpaapje hoef te maken. Als het zo ver is, is dit echter een van de eerste boeken die ik uit de kast haal!

Move over Ottolenghi!

Wat mij betreft, als je houdt van de Midden-Oosten keuken óf als je er je eerste stappen in wilt zetten is dit hét boek om aan te schaffen. Geen ellelange ingrediëntenlijsten. Geen ingewikkelde handelingen. Wél; heel veel smaak, heel veel variatie en – zoals ik in de praktijk heb mogen ervaren – heel prima te maken voor een ieder. Ook als je, net als ik, nog niet heel erg thuis ben in deze keuken.

Souq is écht een aanrader

Complimenten voor de goed beschreven receptuur en de prachtige foto’s. Je gaat super blij zijn met dit boek, dat beloof ik je! Souq is in Nederland uitgegeven door Fontaine Uitgevers (dat het boek inmiddels al aan meerdere landen buiten Nederland is verkocht zegt eigenlijk ook wel genoeg!), kost € 29,95 en is onder meer te koop bij Bol.com en uiteraard de gewone boekhandel.

Fotografie met dank aan Frank/ Shyama in Boekenland

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier