Menu Vind Restaurant
* vrijdag 4 september 2015 *

Review - Slik je dat?

Susan Aretz – Reviews

review

Eten. Er wordt ongelofelijk veel over gepraat. Er wordt nóg meer geld mee verdiend. Groenteboeren, slagers, bakkers. Allemaal staan ze voor dag en dauw op om ons van eten te voorzien. Echt eten!

En dan zijn er de fabrikanten. Van pakjes, zakjes, voorverpakt vlees, (afbak)brood, kant en klare maaltijden, noem het maar op. Waarom zijn zij er eigenlijk? Wat weten wij van het eten dat zij produceren. Onderzoekjournaliste Joanna Blythman dook in de wereld van voedingsindustrie en ontdekte dat niks is wat het lijkt en schreef er een boek over.

Slik je dat?

In eerder verschenen boeken schreef Blythe onder meer over de milieu-impact van kweekzalm. discutabele gezondheidsclaims, de oorzaken van stijgende voedselprijzen en de toename van obesitas. In Slik je dat? legt ze haarfijn uit wat de voedingsindustrie allemaal met ons eten uitspookt. Een gesloten wereld, want niemand lijkt graag te willen vertellen welke ingrediënten gebruikt worden. Een wereld ook die dondersgoed lijkt te beseffen dat de consument steeds geinformeerder wordt en dus op zoek moet naar andere benamingen voor inmiddels niet oké bevonden productnamen. Mocht je nog geen voorstander zijn van zoveel mogelijk onbewerkt eten, dan ben je dat na het lezen van bepaalde passage meteen.

Verplicht leesvoer

Geschokt is misschien niet het goede woord. Het is geen geheim dat ik groot voorstander ben van het zo min mogelijk gebruiken van bewerkte ingrediënten. Maar het was weer een, met je neus op de feiten worden gedrukt, moment toen ik het boek las. Hoe ver van écht eten staat de voedselindustrie. En welke trucen worden er wel niet uitgehaald om die producten te verkopen. Ja toch wel. Shockerend gewoon!

Weet wat je eet!

In haar boek neemt Blythman je niet alleen mee in de wereld van voedselindustrie, ze prikt ook glashelder door heel veel mooie marketingtermen en namen op etiketten heen. Laat je zien hoe je als consument ronduit voor de gek wordt gehouden. En hoe ver bewerkt eten afstaat van eten dat je ook daadwerkelijk herkent als eten en dat je normaliter thuis zou gebruiken om écht te koken. De voedselindustrie kookt niet voor je, die tovert met chemische verbindingen is haar conclusie.

Wil je dit weten?

Ja. Dit wil je niet alleen weten, dit zou iedereen (zeker ook hen die voor een gezin verantwoordelijk zijn) wat mij betreft zelfs moéten weten. Kant en klare kipnoodles bevatten L-cysteine E910. Enig idee wat dit is? Hou je vast. Een additief dat wordt onttrokken aan dierlijk en menselijk haar. Gatver! Waarom zou je dat willen eten? Waarom wil je een prachtig, ze zien er allemaal hetzelfde uit!, rond plakje ei op je huzarenslaatje? Zeker als je weet dat er vaak niet eens een ei aan te pas is gekomen maar dat er eimixen in een zak worden gespoten. Die zorgen er dan weer voor dat die prachtige, gelijke plakjes ei eruit gehaald kunnen worden. En zo worden in het boek talloze, ogenschijnlijk onschuldige producten en ingrediënten genadeloos ontrafeld.

Wat moet je er mee?

Dat er ‘processed’ eten is daar kan niemand om heen. De supermarkt staat er vol mee. In een tijd waarin weinig mensen nog de tijd lijken te nemen om zelf, met herkenbare ingrediënten, thuis te koken speelt de voedingsindustrie hier heel slim op in. Ze beloven je tijd te besparen, met kant en klaar pakketten waar je alleen nog maar verse ingrediënten aan toe hoeft te voegen. Met kruidenmengsels die eigenlijk allemaal hetzelfde smaken. Eten waar geen echt ingrediënt aan te pas is gekomen. Ze zijn er, ze worden gekocht en dat zal nooit veranderen.

Kennis is macht

Aan jou de schone taak om geïnformeerd je boodschappen te doen. Te weten wat er in die zakjes zit en te weten dat het enige belang dat de voedingsindustrie heeft geld verdienen is. En daarna een afgewogen keuze te maken wat er in je mandje belandt. Jij bent de enige die dat kan bepalen. Maar doe dat op basis van de juiste informatie. Dit boek is daar een fantastisch hulpmiddel voor. Mij heeft het, wederom, de ogen geopend. En dan ben ik iemand met een bovengemiddelde belangstelling voor alles wat met eten te maken heeft. Ook ik ontdekte weer informatie die ik nog niet wist.

Conclusie

Slik je dat? is geen ingewikkeld boek. Het kost je geen dagen om te lezen. Het zijn 109 waardevolle bladzijden, die je leest en later nog eens herleest. Toegankelijk geschreven en voor iedereen te begrijpen. Wat mij betreft verplicht leesvoer in ieder huishouden en meer dan een aanrader voor als je wilt weten wat er écht met je voorverpakte eten gebeurt.

Het boek wordt in Nederland uitgegeven door Bouillon en is vanaf nu te koop en kost € 17,50 (o.a. ook verkrijgbaar via Bol.com)

Eén reactie

Reactie van ajan

Uit mijn hart gegrepen en helder beschreven!

Reactie formulier