Menu Vind Restaurant
* woensdag 27 februari 2019 *

Review – de bijbel van de Franse keuken van Alain Caron

Susan Aretz – Reviews

review

De Bijbelreeks van Carrera heeft een Frans kindje erbij. Chef Alain Caron is verantwoordelijk voor het boek over de Franse keuken. En hoewel de Franse keuken natuurlijk gigantisch uitgebreid is, heeft hij geprobeerd om een groot deel ervan te vangen in dit boek.

Het boek is ingedeeld in vijf Franse regio’s. Daarnaast bevat het ook een groot deel met begrippen, technieken, ingrediënten, how to’s en basisrecepten.

Franse bijbel.jpg

De bijbel van de Franse keuken

Hoewel ik sommige titels in de Bijbelreeks wat vergezocht vind, kan ik me voorstellen dat voor deze Franse bijbel genoeg liefhebbers zijn. De Franse keuken is fantastisch lekker, maar voor de gemiddelde thuiskok niet altijd even toegankelijk. Weet jij hoe je artisjokken in zijn geheel bereidt? Hoe je gemakkelijk een hele kip deelt? Of een korstdeeg maakt? Vanaf nu kun je het!

Wat fijn zou zijn geweest

Maar ik mis ook een paar dingen die ik zelf prettig vind bij een zo’n persoonlijk boek. Intro’s, bijvoorbeeld. Sommige recepten worden voorafgegaan door een intro. Een uitleg. Een persoonlijk verhaal. Ik hou ervan. Het maakt dat ik een recept sneller maak. Maar niet alle recepten hebben dat in dit boek.Ik ben benieuwd waarom, maar ik had het wel prettig gevonden. Bij de recepten waar het namelijk wel staat krijg ik automatisch meer gevoel.

Indeling in regio’s

Ik snap de indeling in regio’s, tegelijkertijd betekent het dat binnen die regio’s er verschillende type gerechten staan. Die staan overigens wel, super fijn, op volgorde van eetmoment van de dag. Dus eerst lunch en/of bijgerechten, daarna hoofdgerechten en daarna de desserts. Echter, ik kies over het algemeen recepten uit op basis van moment van de dag, dus had – als toevoeging – een register op basis van eetmoment ook nog wel prettig gevonden. Zeker omdat ik, als niet-Frankrijkkenner, geen idee heb welk recept bij welke regio hoort.

Zeer uitgebreid

Zoals je mag verwachten van een Bijbel, is ook deze Franse heerlijk uitgebreid. Keus genoeg aan receptuur. Of dat nou is voor overdag, je diner of om te bakken. In totaal staan er maar liefst 180! recepten in. De fotografie is mooi, simpel, appetijtelijk. Liever had ik trouwens wat meer gerechtfoto’s gezien, dan de sfeerbeelden die er ook in staan (en die even mooi zijn, daar niet van) maar ook dat is een persoonlijke voorkeur (en deels ingegeven doordat ik niet zo thuis ben in de Franse keuken)

Uiteraard ging ik ook aan de slag met het boek. Ik maakte onder andere deze heerlijke Franse lekkernij, de Madeleine. Een van mijn all time favoriten. Het recept staat vandaag ook voor je klaar (klik hier)

Kook uit de Franse keuken

Al met al is de bijbel van de Franse keuken een fijn boek, als je meer uit de Franse keuken wilt koken en dat wil doen aan de hand van dé Franse chef in Nederland. Het boek is uitgegeven door Carrera Culinair, kost € 31,99 en is online te koop en in de boekhandel

 

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier