Menu Vind Restaurant
* donderdag 17 april 2014 *

Smulpaapje kookt! - Quiche met asperges en ham

Susan Aretz – Recepten

aspergesbakkendinerweekmenu

De klassieker, asperges met ham en kaas, is van zichzelf al heerlijk. Smulpaapje stak ‘m in een nieuw jasje en maakte met (bijna) dezelfde ingrediënten er een hartige taart van. Met een twist, door het gebruik van blauwe kaas.

Lekker als makkelijke, doordeweekse maaltijd. En restjes doen het prima als koud lunchgerecht of in de lunchtrommel

Voor één hartige taart

145g blauwe kaas, wij gebruikten Stilton
3 eieren
125ml slagroom
1 bosje groene asperges
100g hamreepjes
Bladerdeeg

Zo maak je de quiche

Ontdooi het bladerdeeg en bedek er een taartvorm mee, die je hebt ingevet of voorzien van een vel bakpapier. Wij gebruikten een rol deeg, maar met plakjes uit de diepvries werkt het ook prima. Snijd die bij waar nodig. Je wilt wel iets een opstaand randje, in verband met de vulling. Verwam je oven alvast voor op 200C

Groene of witte asperges

Snijd van de asperges de uiteinden af, zodat ze goed in de taartvorm passen. Groene asperges hoef je in principe nooit te schillen. Gebruik je witte asperges, zorg dan dat je ze goed geschild hebt. Leg de asperges op de deegbodem. Daarover heen gaan de hamreepjes. Zorg dat je alles goed evenredig verspreid, zodat iedereen van alles een beetje heeft als je straks punten van de quiche snijdt.

Quiche met blauwe kaas

In een maatbeker verbrokkel je de blauwe kaas, de room erover heen en met de staafmixer goed mengen. Dan de eitjes erbij en een laatste keer goed mixen. Zout hoef je in principe niet meer toe te voegen, de kaas is al zout genoeg. Wil je nog wat verse peper erdoor, dan kan dat nu. Dit mengsel giet je over de quiche. Zet de quiche in de voorverwarmde oven en bak 30 minuten, tot ‘ie mooi goudbruin is en gestold. Afhankelijk van je oven kan het zijn dat je na 20 minuten de temperatuur iets moet terugbrengen naar 175C. Houd dat even in de gaten. Laat in de vorm afkoelen, voordat je ‘m daaruit haalt en serveert. Lauwwarm vind ik ‘m het lekkerst, maar ook volledig afgekoeld is ‘ie heerlijk!

Efficiënt koken

Wil je de quiche vooruit maken, dat kan! Laat ‘m dan volledig afkoelen voordat je ‘m - verpakt in alufolie - in de koelkast zet en bewaart voor de dag daarna. Invriezen kan ook. Als je de quiche dan wilt serveren ontdooi je ‘m in de koelkast en warm je de quiche nog even een minuut of 5-10 op in een 175C warme oven.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier