Menu Vind Restaurant
* woensdag 21 september 2016 *

Pumpkin pie uit Gezondigen

Susan Aretz – Recepten

bakkenpompoen

Een taart die al enige tijd op mijn ‘bak ’t list’ stond en toen ik de foto in Gezondigen zag staan wist ik meteen dat ik deze wilde gaan maken.

Ik heb wel enigszins met het recept gesjoemeld en zo mooi als Judith ‘m op de foto zette lukte mij helaas niet, maar verrukkelijk was ‘ie hoe dan ook!

pumpkinpie_gezondigen Smulpaapje

Voor 1 taart (ruim 10-12 stukken)

300g bloem (+ een beetje)
6 eieren (4 ervan gesplitst)
50g suiker
snuf zout
300g koude roomboter (in blokjes)
500g pompoen (geschild) – ik gebruikte een pak pompoenblokjes uit de diepvries van AH
500ml verse slagroom
200g lichte basterdsuiker (ik gebruikte palmsuiker)
1el kaneel
1el gemberpoeder
1tl kardemom (ik vond dit wat overheersen, dus zou volgende keer ½ tl doen)
boter, om in te vetten

Verder nodig: staafmixer of blender, taartvorm (32cm) – oven voorverwarmen op 250C

Maak eerst het deeg

Hiervoor meng je bloem, 1 eidooier, 50g suiker en snuf zout door elkaar. Voeg de koude blokjes boter toe en kneed tot een samenhangend deeg. Vorm daar een bal van en pak het in met vershoudfolie. Let dit 2 uur in de koelkast. Niet op beknibbelen, je taart wordt er straks écht lekkerder van.

Taart met pompoen

Gebruik je verse pompoen kook die in een pan ruim water, in 15 minuten gaar. Giet ze af en laat 10 minuten afkoelen. Ik gebruikte geschilde pompoen uit de vriezer en kookte die in ongeveer 10 minuten gaar.

Homemade pumpkin pie

Mix de pompoen, slagroom, 3 eidooiers, 2 hele eieren, 200g basterdsuiker en alle specerijen in de blender (of met de staafmixer) tot een glad geheel. Vet de taartvorm in, bestuif lichtjes met bloem en klop de overtollige bloem eruit.

Bestuif je aanrecht met een beetje bloem, rol de bal deeg uit en bekleed je taartvorm ermee. Snijd overtollig deeg langs de rand weg. Zet je taartvorm op een bakblik en giet dan voorzichtig de vulling erin. Bak de eerste 10 minuten op 250C. Draai dan de temperatuur naar 170C en bak nog 45 minuten.

Mijn ervaring

Door de eerste 10 minuten op 250C kreeg ik een taart die een stuk donkerder was dan op de foto. Ik zou ‘m de volgende keer denk ik op 225C 10 minuten bakken. Daarnaast is je taart nog een klein beetje wiebelig als je ‘m na 45 minuten uit de oven haalt. Dat hoort zo. Laat ‘m helemaal afkoelen en zet ‘m dan ook nog een paar uur in de koelkast om goed stevig te worden. Kortom, dit is een taart waar je op tijd mee moet beginnen. Maar geloof me, het is de moeite waard!

4 reacties

Reactie van Kim

Hi Susan,

Wat super dat je onze pumpkin pie hebt geprobeerd, dit is echt een van mijn favoriete taarten! Zelf gebruik ik meestal een biologisch pompoen en die kook en verwerk ik met schil en al. De vulling zal dan iets steviger zijn. Ik heb ook een keer AH pompoenblokjes gebruikt, maar toen bleef de vulling inderdaad wat aan de slappe kant. Is dus ook nog een optie :-)

Heel erg leuk om te lezen dat ons boek bij jou in de smaak valt in ieder geval!

Groetjes, Kim (van Gezondigen)

Reactie van Kim

Hi Susan,

Wat super dat je onze pumpkin pie hebt geprobeerd, dit is echt een van mijn favoriete taarten! Zelf gebruik ik meestal een biologisch pompoen en die kook en verwerk ik met schil en al. De vulling zal dan iets steviger zijn. Ik heb ook een keer AH pompoenblokjes gebruikt, maar toen bleef de vulling inderdaad wat aan de slappe kant. Is dus ook nog een optie :-)

Heel erg leuk om te lezen dat ons boek bij jou in de smaak valt in ieder geval!

Groetjes, Kim (van Gezondigen)

Reactie van Carlijn

Je bent de 50 gram suiker voor het deeg vergeten toe te voegen bij de ingrediƫnten. Ik heb nu een taart met 2x150 gram basterdsuiker; deel in de taart en deel in het deeg. Zonde.

Reactie van Smulpaapje

je hebt helemaal gelijk Carlijn. Excuus! ik heb het recept meteen gecorrigeerd.

Reactie formulier