Menu Vind Restaurant
* zondag 31 januari 2016 *

Proefpost Januari

Susan Aretz – Lifestyle

proefpost

Een maand waarin we een prachtig boek lazen. Er nieuwe, hartige!, notenreepjes op de markt kwamen. Een alternatief voor gewone chips, we alcoholvrije bubbels ontdekten en de family box van Marly Spoon mochten uitproberen.

Lees je mee in deze eerste editie Proefpost van het nieuwe jaar?!

Het nieuwe proefboek van Peter Klosse

Wat zijn nou al die verschillende smaken die we kennen, wat doen ze met je eten, wat is Umami eigenlijk en met welke smaakcombinaties krijg je nou dé ultieme gerechten? Allemaal vragen waarop culinair expert Peter Klosse, samen met meesterkok Angelique Schmeinck, antwoord op probeert te geven.

Vertaald vanuit het Engels en aangevuld met nieuwe inzichten en mooie gerechten geeft het boek je heel veel basiskennis. Kennis waar je als “ik kook alleen door de week” kok misschien niet direct iets mee kunt. Maar ben je een gepassioneerd hobbykok, dan doe je met dit boek hele waardevolle kennis op, los van dat het gewoon mega interessant is.

Ideaal ook dat iedere hoofdstuk eindigt met een samenvatting. Zo kun je het er regelmatig op terugslaan, zonder meteen het hele boek weer door te hoeven nemen. Oh en die gerechten van Angelique… watertandend lekker zien ze er uit!

Het nieuwe proefboek is uitgegeven door Fontaine en online o.a. bij Bol.com te koop voor € 39,95

JustNuts – Spicy notenreepjes

Al eerder bracht dit Nederlandse bedrijf notenreepjes op de markt, maar die waren zonder uitzondering zoet van smaak. Dat moet ook anders kunnen en voila, vier spicy notenreepjes werden deze maand gelanceerd. Vier pittige smaken, waaronder Cajun Hunter, met cajun kruiden, Marrakesh Nomad. met Ras-el-Hanout, Captain Curry, met Indiase Garam Masala & tomaat en mijn favoriet BBQ Bandit, met gerookt zout, all spice en cayennepeper.

Vergis je niet, er zit nog steeds ook honing in deze reepjes. Een aanzienlijk deel zelfs, maar door de pittige kruiden heb je dat niet door. Ik vind het een aangename afwisseling in het tussendoortjes schap. De repen zijn te koop o.a. bij Marqt, AH (To Go), de Tuinen, en een boel bedrijfsrestaurants en koffietentjes. Ze kosten € 1,25 per reepje.

Lima - linzenchips

Soms moet je even over je eigen vooroordelen stappen en proeven. Dat had ik met deze linzenchips. Want leuk dat er maar 5% vet in zit, dat ze plantaardig zijn, maar zijn ze ook lekker? Ja, dat zijn ze dus. Nee, niet met de smaak van gewone chips maar wel als alternatief daarvoor.

Ik liet ze ook aan onze kleuter en haar vriendinnetje proeven (de naturel versie, ze zijn er namelijk ook in chili smaak) en ook die vonden ze lekker. De man was minder enthousiast, dus smaken verschillen. Proef gewoon zelf maar. Verkrijgbaar bij diverse natuurwinkels. Verkoopprijs € 1,79

Marley Spoon - family box

Ik mocht afgelopen week twee gerechten testen uit de nieuwe family box van Marley Spoon. Dat ik enthousiast ben over het idee achter Marley Spoon schreef ik al eerder in een uitgebreide review. Over de family box ben ik in zijn geheel helaas iets minder enthousiast. Wel ben ik nog steeds zeer te spreken over de kwaliteit van de producten, zonder twijfel top. Ook dat je zelf kunt kiezen welke gerechten je kiest, in plaats van een doos vol gerechten zonder inspraak, is super. Wij kozen er twee uit en gingen aan de slag.

We kozen de fish & chips met coleslaw en de Japanse groentespiesjes met rijst. Klinkt op zich lekker, zo zag het er op de site ook uit. De realiteit bleek dat ik met beide gerechten ruim 45 minuten in de keuken stond, behoorlijk wat verschillende handelingen moest doen en het resultaat slechts aardig en soort van lekker was. Geen wauw factor. Bovendien vraag ik me af wie er na een werkdag nog 45 minuten de keuken in duikt.

Wat ik wel bezwaarlijk vond is dat er érg weinig groenten in zitten, los van dat mijn kleuter echt niet enthousiast wordt van een kool/wortelsalade. Ook zaten er toch best wel veel calorieën per portie in (resp 885Kcal voor de fish & chips en 775Kcal voor de Japanse spiesje). Voor 2 gerechten per week betaal je € 48,80, dat is ruim zes euro per persoon. Vind ik nogal aan de prijs voor wat je er, naast gemak want dat is wat je uiteindelijk koopt, er voor krijgt. Maar goed, dit is slechts mijn mening, wil je het zelf uitproberen? Meer informatie over de family box vind je op de website van Marley Spoon

Alcoholvrije champagne & wijn

Morouj en Richard Juhlin zijn twee lijnen alcoholvrije wijnen, ontwikkeld in samenwerking met de internationaal bekende Champagnekenner Richard Juhlin. MRG Wines importeert ze sinds kort en wil zo de trend doorbreken dat het vieren van bijzondere momenten altijd gepaard moet gaan met alcohol. Wij mochten de bubbels en de chardonnay proberen. De wijn vonden we aardig, maar daar mis ik toch wel echt het alcoholaspect. Bij de bubbels had ik dat veel minder. Net zo feestelijk in het glas, fijne smaak én alcoholvrij.

De alcoholvrije wijnen werden ook al ontdekt door de Bijenkorf en het Conservatorium Hotel in Amsterdam. Ze zijn te bestellen via de site van MRG Wines

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier