Menu Vind Restaurant
* woensdag 14 augustus 2019 *

Picanha van de BBQ

Susan Aretz – Recepten

bbqdinervlees

Waar we voorgaande jaren helemaal into pulled pork waren hebben we dit jaar de picanha ontdekt. Een staartstuk van de koe, dat ook wel bekend staat als rosbief. Een prachtig stuk vlees dat je ook langzaam kunt garen.

Door de vorm van het vlees zijn de uiteinden goed doorbakken (ideaal met kinderen) en is het midden prachtig rosé. En het allermooiste; restjes zijn de dag erna héérlijk op een (stok)broodje. Dit is hoe wij ‘m maken

picanha BBQ bord Smulpaapje

Picanha van de BBQ – ongeveer 6 - 8 personen

1,5kg picanha (vraag ernaar bij de slager)
zout & peper
BBQ – indirect op 150C
kernthermometer

voor erbij: uiencompote – vers stokbrood – groente naar keuze

Zo maak je picanha van de barbecue

Zorg dat je vlees op tijd uit de koelkast is en snijd de vetlaag kruislings in. Niet verwijderen, dit zorgt namelijk straks voor smaak aan je vlees. Stook daarna je barbecue naar 150C en zet de tussenplaat erop, met daarop een lekbak. Op het rooster leg je nu, met de vetzijde naar beneden, het vlees. Kernthermometer in je vlees prikken en klep van de barbecue dicht doen.

picanha bbq Smulpaapje

Slowroast picanha

Nu is het een kwestie van de kerntemperatuur tot 48C te laten komen. Hoe snel dat gaat ligt aan de dikte van je vlees, maar reken toch zeker anderhalf uur tot twee uur daarvoor. Als je op de gewenste temperatuur bent haal je het vlees van de barbecue en pak je het in aluminiumfolie in. In de tussentijd haal je de tussenplaat weg en stook je de barbecue weer hoger, tot ongeveer 225C.

Rosé gebakken picanha

Rooster nu direct over het vuur, je vlees met de vetzijde naar beneden op het rooster en de kernthermometer er weer in. Grill het vlees nu, aan weerszijden, tot de kerntemperatuur 55C is. Je picanha is dan perfect rosé gebakken. Haal het van de barbecue af en laat nog even rusten. In de tussentijd kun je nog wat groente grillen, zoals bijvoorbeeld courgette, om bij het vlees te serveren.

Snijd het vlees, met een goed scherp mes, in dunne plakjes en serveer met groente naar keuze.

picanha_BBQ Smulpaapje

Verspillingsvrij barbecueën

Gaat het vlees niet in één keer op, dan heb je mega mazzel. Beleg de dag erna een vers stokbrood met een beetje uiencompote en leg daar, dun gesneden, plakjes picanha op. Heerlijk als lunch, thuis of op je werk.

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier