Menu Vind Restaurant
* woensdag 9 december 2015 *

Smulpaapje kookt! - Mini beef Wellington

Susan Aretz – Kerstmenu 2015

vlees

Krijg je ook al rode vlekken in je nek bij het idee dat je voor een feestelijk een ‘show stopper’ moet maken? Helemaal niet nodig, want dat grote stuk vlees kun je ook heel goed in kleine, individuele porties maken.

Mooier nog, je kunt het in zijn geheel voorbereiden. Geen stress, wél lekker eten. Handiger kan haast niet! Lekkerder ook niet trouwens.

Voor 10 mini Beef Wellingtons

250g kastanjechampignons, fijngehakt
2el olie
Maldon zout, naar smaak
2 sjalotjes, fijngehakt
1el verse tijm
olijfolie

10 velletjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
10 plakjes Serranoham
Dijonmosterd
500g Jodenhaas (of gebruik ossenhaas)
1 ei, losgeklopt

Vulling voor de Beef Wellington

De champignons kun je met een mes héél fijnsnijden, nog sneller gaat het in de keukenmachine. Verhit in de tussentijd de olie in een koekenpan en als die warm is gaat daar de champignons op. Je wilt één laag hebben, dus afhankelijk van de grootte van je pan doe je het in één of meerdere keren. Bak die laag champignons op medium vuur, zonder te roeren, gedurende 2 minuten. Dán passen door roeren en met zout bestrooien. Bak hierna nog een minuut of drie. Overhevelen naar een fijne zeef, zodat het vocht er goed uit kan lekken en op een bord laten afkoelen. Herhaal met de resterende champignons.

Efficiënt koken

Bak nu de sjalotjes met tijm in een lekkere laag olijfolie, zodat ze kunnen karameliseren. Een minuut of tien op zacht vuur. Daarna mogen die bij de gebakken champignons en mee afkoelen. Dit deel kun je ook prima een avond van te voren al doen. Zet het dan afgedekt en koel weg tot gebruik.

Vlees voor de beef Wellington

Oorspronkelijk gaat er ossenhaas in Beef Wellington. Dat is best een duur soort vlees. Kun je je dat veroorloven, het is prachtig en mals vlees dus ‘go for it!’. Ik kreeg van mijn slager een stuk Jodenhaas. Net zo mals, maar stukken betaalbaarder. Een prima ‘budget’ alternatief dus. Zorg wel dat je een zo gelijkmatig mogelijk stuk hebt. Dan krijg je straks zoveel mogelijk gelijke plakjes vlees.

Vlees bakken

Kruid je vlees met zout en peper. Verhit een koekenpan op hoog vuur met 2 eetlepels olie en een eetlepel roomboter. Bak het vlees hier – 3 minuten per kant – goudbruin maar nog niet gaar in aan. Haal het daarna uit de pan, laat even rusten en snijd het volgens in gelijke stukken. Per halve kilo zou je ongeveer 10 stukjes moeten kunnen snijden. Laat daarna afkoelen voor je het verder gebruikt.

Maak je mini beef Wellington

Leg een plakje bladerdeeg op je werkblad, velletje papier zit aan de bovenkant. Dat haal je er af en bestrijk het bladerdeeg met wat Dijon mosterd. Daarop, in het midden, gaat een plakje serrano ham. In het midden daarvan een plakje vlees en daar boven op een eetlepel van het champignonmengsel. Zorg dat daar nog zo min mogelijk vocht in zit, knijp het desnoods voor de zekerheid nog even met je handen uit of dep het extra met keukenpapier. Vouw nu eerst de korte hoeken naar binnen. Daarna de lange hoeken en knijp goed vast. Leg nu ondersteboven op een bakplaat met bakpapier. Je kunt het nu rustig ook in de koelkast wegzetten, tot je klaar bent om te gaan eten.

Snelle beef Wellington

Verwarm je oven voor op 200C (hetelucht). Tien minuten voor je aan tafel gaat moet je oven zijn voorverwarmd. Serveer je ook de mini jacket potatoes dan heb je in de tijd dat die staan af te koelen precies genoeg tijd voor je vlees. Je bakt de mini beef Wellingtons namelijk kort maar krachtig. Zo houd je mooi rosé vlees, maar is je bladerdeeg wel gaar en goudbruin.

Bestrijk iedere beef Wellington met iets losgeklopt ei en bak ze daarna 10 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi goudbruin en gaar zijn. Daarna overhevelen op een mooi plateau en meteen serveren. Lekker samen met de aardappeltjes en kort gekookte sperzieboontjes gewikkeld in parmaham.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier