Menu Vind Restaurant
* woensdag 3 april 2019 *

Maaike's lauwwarme pastasalade met makreel

Susan Aretz – Recepten

dinergastblogpastasaladevis

Gastrecept - Het allereerste recept in de maand van de gastbloggers komt van Maaike. Maaike woont met haar lief én pasgeboren zoontje op het prachtige Curaçao en leerde ik kennen via Instagram. Het is grappig hoe je een band kunt opbouwen met iemand die je nog nooit in het echt hebt ontmoet!

Maaike maakt dit recept met regelmaat in haar keuken op Curaçao, en jij kunt die nu - heel gemakkelijk - ook in jouw Nederlandse keuken maken. Om het nóg fijner te maken krijg je er een lekkere variatie én een gezonde versie suggestie bij. Wil je Maaike zelf ook volgen? Klik dan hier!

Maaikes pastasalade Smulpaapje

Lauwwarme pastasalade met makreel en venkel van Maaike

Dit heb je nodig:

2 venkelknollen (ongeveer 600g)
6 stengels bleekselderij
2 sinaasappels
1 granny smith of jonagold appel
3 a 4 grote stukken makreelfilet, gerookt of gestoomd
350 gram pasta, zoals trottole of vlinderpasta.
Handjevol walnoten
200 ml yoghurt
2 eetlepels grove mosterd (of iets meer naar smaak)
2 eetlepels mayonaise
Zout en peper naar smaak

Makkelijke maaltijdsalade met pasta

Start met het koken van de pasta zoals op de verpakking in een ruime pan. Let op: In de laatste minuut voeg je de venkel toe zodat die geblancheerd wordt. Ga dus na het opzetten van de pasta verder met de rest van de salade. 

Was de venkel onder koud water. Snij vervolgens de onderkant van de venkel af, samen met groene stengels. Halveer de venkel en verwijder daarna de harde kern met een mes. Snijd de venkel in reepjes en leg apart tot je het mee kunt koken in de laatste minuut van de pasta. Was ook de bleekselderij en snijd de stengels in stukjes. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd ook in stukjes. Sprenkel eventueel een beetje citroensap over de appel tegen het verkleuren. En doe ze in de saladeschaal.

Dressing met sinaasappel

Was de sinaasappels en rasp de schil of maak sliertjes met een zesteur en doe ze in het schaaltje waar je de dressing in gaat maken. Snijd de kontjes van de sinaasappels en snijd daarna de schil (het hele witte gedeelte) van de sinaasappels af. Met een scherp met snijd je langs de velletjes zodat de partjes los komen. Doe de partjes ook in de saladeschaal. Knijp het vocht dat over blijft in een schaaltje waar je de dressing in gaat maken.

Doe nu de yoghurt, mosterd en mayonaise bij de sinaasappelschil en het sap en meng goed. Breng op smaak met zout en peper. Bij gerookte makreel is minder zout nodig.

Lauwwarme pastasalade met makreel en venkel

Denk je nog aan de venkel en de pasta? Als die klaar zijn, giet het dan af en laat het dan een beetje afkoelen in een vergiet en gooi dan bij de groente en fruit in de saladesschaal. Pluk of snijd de makreelfilets in stukjes (let altijd even goed op of er nog verloren graatjes in zitten) en doe deze ook in de saladeschaal, net als de walnoten. Doe de dressing erbij en mix de boel goed om. Eet smakelijk!

Tips

  • Deze pasta is ook lekker met warm gerookte zalm ipv makreel.
  • Houd de ingrediënten lekker ruim aan, want dan heb je de volgende dag nog iets lekkers bij de lunch.
  • Voor een gezondere variant neem je volkoren pasta en laat je de mayonaise in de dressing achterwege.

2 reacties

Reactie van Iris

Heb je een idee waarvoor ik de venkel kan vervangen? Ik mag dat niet eten, maar de rest ziet er zo lekker uit:)

Reactie van Smulpaapje

@Iris Je zou dan bijvoorbeeld bleekselderij kunnen gebruiken, of stukjes mini paksoi.Dan heeft het niet die anijsachtige smaak die venkel wel heeft, maar wel dezelfde bite.

Reactie formulier