Menu Vind Restaurant
* woensdag 3 mei 2017 *

Langzaam gegaarde lamsschouder van de BBQ

Susan Aretz – Recepten

bbqdiner

Nadat ik het recept in The Palomar had gezien bleef het maar in mijn hoofd hangen. Langzaam gegaard lamsvlees uit de oven. Dat zou ook op onze (keramische) barbecue moeten kunnen. En zodra het mooi weer werd hebben we dat getest.

En verdomd. Perfect, langzaam gegaard lamsvlees, wat als je er al naar keek van het bot viel. Ik geef je mijn versie van het recept, inclusief tips hoe je ‘m toch ook in de oven kunt garen.

Lamsschouder flatbread.jpg

Voor ruim 8 personen (of 2 dagen eten)

1 lamsschouder met bot, ongeveer 2kg
2 citroenen, alleen de rasp
1el gemalen komijn
2el harissa
1el za’atar
½ el suiker
6 tenen knoflook
zout en peper
2 rode uien, grof gesneden
1 bos bospeen, wortel geboend en grof gesneden
4 stengels bleekselderij, in grove stukken
Ruime hoeveelheid kokend water

Verder nodig: grote braadslee – barbecue (of volg de stappen, maar dan in een voorverwarmde oven)
Om te serveren: flatbreads tzatziki
 

Marineer de lamsschouder

Als eerste marineer je de lamsschouder. Wrijf die in met de harissa en bestrooi met de citroenrasp, komijn, za’atar, suiker, zout en peper. Met een scherp mes maak je rondom kleine inkepingen en daar steek je de teentjes knoflook in. Dek af en zet een nacht in de koelkast.

Lamsvlees van de barbecue

De dag erna steek je de barbecue aan en verhit je die tot 225-250C (voor de ovenbereiding geldt uiteraard dat je de oven voorverwarmt tot deze temperatuur). Rooster de lamsschouder nu – op direct vuur – 15 minuten aan de ene kant en daarna nog eens 15 minuten aan de andere kant. Haal van de barbecue af en leg in de braadslee. Verlaag de temperatuur (van BBQ of oven) nu naar ongeveer 125C.

Slowroast lamsvlees

Zorg dat je voldoende kokend water klaar hebt staan om zo meteen de braadslee volledig mee te vullen. Leg rondom het lam de gesneden groente en giet er dan het water bij, tot het vlees onder (of bijna) staat. Dek af met bakpapier en daarover heen nog een laag aluminiumfolie.

Lamsschouder BBQ

Pulled lamb

Nu smoor je het vlees net zo lang tot het letterlijk van het bot valt. Dit duurt ergens tussen de 3-6 uur, afhankelijk van je barbecue (of oven). Het water blijft gedurende die tijd tegen de kook aan. Je kunt, als je zoals wij het vlees niet 100% onder water kregen wegens te lage braadslee, het vlees halverwege even omdraaien, zodat het super mals aan alle kanten wordt. Is het vlees botermals, haal dan de braadslee van het vuur (barbecue of oven mogen dan uit) en laat het heel even staan. Daarna trek je het met twee vorken uit elkaar, je zult zien dat dat super makkelijk gaat omdat het vlees zo mals is.

Zelfgemaakte lamsbouillon

Het vocht waar je lam in heeft gelegen is nu werkelijk goddelijk en een waanzinnige bouillon geworden. Giet dit, via een vergiet/grote zeef waar alle groente in achter blijft, in een schone pan en breng dat aan de kook en kook wat verder in voor nog meer smaak. Deze bouillon kun je voor van alles en nog wat hierna gebruiken, dus vries in wat je zo meteen niet nodig hebt!

De lekkerste slow roast van de barbecue

Om je broodjes lamsvlees te serveren schep je wat van het afgekoelde vlees in een hete koekenpan. Doe daar 3-4 scheppen bouillon bij en warm het vlees op redelijk hoog vuur hierin op. Het állerlekkerst is het om dit vlees te serveren op zelfgemaakte flatbread. Daar moet je, net als met de rest van dit recept, wel op tijd mee beginnen maar het is gegarandeerd de moeite waard. En ben je dan toch bezig, maak dan ook je eigen tzatziki voor op het lamsvlees. Smullen wordt het. Beloofd!

Restjes vlees

Je maakt een enorme hoeveelheid vlees in één keer. Super als je met een groot gezelschap bent of twee dagen eten in één keer wilt bereiden. Eventuele restjes vlees kun je prima invriezen, net als de bouillon. Gebruik het bijvoorbeeld voor in een pastasaus, in plaats van gehakt. Of als basis voor een echte sheperds pie. Keuze genoeg, maar het kán maar zo zijn dat het met gemak in één keer op gaat 😉

3 reacties

Reactie van Gereon de Leeuw

Ga het eens maken je had helemaal gelijk laatst bij Souq.

Reactie van Karin

Geweldig....gemaakt en iedereen vond t top

Reactie van Smulpaapje

@Karin Super om te horen!

Reactie formulier