Menu Vind Restaurant
* woensdag 12 oktober 2016 *

Kneedvrij speltbrood met zonnebloempitten (uit Life in Balance van Donna Hay)

Susan Aretz – Recepten

bakken

De geur van versgebakken brood in huis, ik geloof dat er echt niks lekkerder is. Maar brood kneden, ik vind het een hoop gedoe. Maar dan is er het kneedvrije brood van Donna Hay, uit Life in Balance.

Mengen, een nacht laten rijzen, bakken en klaar ben je. Knapperig, vers brood op de zondagmorgen. Meer dan een goede lik boter en eventueel wat boerenkaas heb je gewoon niet nodig. Een blijvertje dit recept!

Nokneadbrood Donna Hay Smulpaapje

Voor één groot brood

830ml handwarm water
1tl gedroogde gist
1el maple syrup (of gebruik honing)
3tl grof zeezout
780g speltbloem (+ extra voor bestuiven)
90g lijnzaad
80g zonnebloempitten

verder nodig: gietijzeren pan - oven voorverwarmen op 250C (boven en onderwarmte)

Zelfgebakken brood zonder kneden

Meng het water met de gist en maple syrup. In een grote kom gaat de bloem, zout, lijnzaad en zonnebloempitten. Meng tot een kleverig deeg. Stort dit op je aanrecht, dat je hebt voorzien van extra bloem. Vouw de randen naar binnen tot je een rond brood hebt gevormd. Leg dit in een schone kom, die ook met bloem is bestoven. Over de bovenkant gaat ook nog wat bloem. Dek het daarna af met een schone theedoek.

Heel eerlijk, ik kreeg het deeg niet naar binnen gevouwen omdat het te kleverig was. Ik heb het dus gewoon in de schone kom gestort. Het resultaat was er niet minder om!

Kneedvrij speltbrood met pitjes

Laat het nu minstens 8 uur rijzen, of de hele nacht zoals ik deed. Verwarm daarna de oven voor. Zet er, als 'ie is voorverwarmd, een grote gietijzeren pan in en laat die in 30 minuten goed heet worden. Haal met ovenwanten uit de oven, stuif op de bodem bloem en laat het gerezen deeg in de pan glijden. Snijd de bovenkant een paar keer overdwars in, deksel erop en pan terug in de oven.

Bak het vervolgens 45 minuten, haal dan de deksel eraf en zet de oven terug naar 220C en bak nog 20 minuten. Het brood is dan mooi goudbruin, gaar en ruikt echt waanzinnig. Haal het voorzichtig uit de pan en serveer met gezouten boerenboter en kaas!

Vries overgebleven brood in

Je maakt een behoorlijk groot brood. Gaat het niet meteen op? Geen ramp! Snijd het brood met een scherp mes in plakken en vries het, zodra het is afgekoeld, meteen in. Zo heb je de rest van de week wanneer je maar wilt versgebakken brood op je bord!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier