Menu Vind Restaurant
* woensdag 17 juli 2019 *

Klassieke mosselen

Susan Aretz – Recepten

dinereenpansmaaltijdvis

Ik verheug me er ieder jaar weer op, het mosselseizoen. En het is weer begonnen hoor. Weeehoooo! Het allerliefst eet ik mosselen op klassieke wijze. Zo min mogelijk opsmuk. Mosselen, wat groente, frietjes en/of stokbrood voor erbij. Klaar!

Haal je mosselen bij de visboer of koop die van Fishtales in de supermarkt. Vers zijn ze het allerlekkerst!

Mosselen klassiek Smulpaapje

Voor 2 volwassenen en 2 kinderen

2-3kg mosselen
1 zak mosselgroente (à 400g)
2-3 teentje knoflook, fijngeperst
250ml bouillon (of wijn, maar ook lekker met witbier)
Erbij: stokbrood, frietjes, sausjes (hier vind je de recepten van mijn favoriete sausjes)

Mosselrecept

Eigenlijk kun je dit niet eens een recept noemen. Zo makkelijk is het om deze klassieke mosselen te maken. En afhankelijk van hoeveel tijd en zin je hebt kun je het jezelf ook nog eens supermakkelijk maken door kant en klare mosselgroente te kopen. De sausjes kun je ook kopen, maar maak ze ook zeker eens zelf!

Mossels koken

Pak een grote soep- of mosselpan en verwarm die voor. Scheutje olijfolie in de pan en de knoflook aanfruiten. Daar gaat na een minuut of vijf de mosselgroente bij. Bak die kort mee, zodat de smaken goed loskomen. Afhankelijk van je voorkeur gaat er nu bouillon of wijn bij en het vuur omhoog. Niet alleen om grotendeels de alcohol te verdampen, maar ook om te zorgen dat je mosselen zodadelijk goed koken.

Mosselpan op tafel

Mosselen er nu bij *), deksel op de pan en op het hoogste vuur 3 tot 4 minuten goed doorkoken. Om de paar minuten even de pan goed omschudden (of omscheppen) zodat alle mossels gaar worden. Als alle schelpen openstaan zijn je mossels gaar en kun je aan tafel. De pan zet je natuurlijk gewoon lekker zo op tafel en uiteraard ga je als eerste op zoek naar een lege schelp, die als knijper dient om de mossels uit hun schelp te halen. Veel leuker dan met een vork. Wij eten onze mosselen het liefst met frietjes erbij. Maar met stokbrood is het net zo lekker (en kun je alle restjes saus opvegen!)

Voordat je mossels kookt

*) het is van belang dat je vooraf je mossels goed controleert. Gebroken en open mossels kunnen bedorven zijn, dus gooi die weg. Om zeker te weten dat een open mossel toch goed is tik je hem een paar keer op het aanrecht. Een goede mossel sluit dan alsnog. Een mossel die niet meer goed is blijft open en gooi je dus weg. Idem voor als je de mossels gekookt hebt. Zijn ze niet helemaal open gegaan, weggooien!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier