Menu Vind Restaurant
* vrijdag 15 december 2017 *

Kip met dragon en prei volgens Joris Bijdendijk

Susan Aretz – Recepten

dinerkip

Het gerecht dat Joris Bijdendijk het vaakst in zijn leven at en dat dan ook zeker niet in zijn kookboek ‘Een keuken voor de Lage Landen’ mocht ontbreken. Het is ook het recept dat ik met jullie mag delen, nu het interview met hem ook op de site staat (de review van het boek stond al even online)

Wij aten het als zondagse lunch, en de restjes kip gingen de dag erna mee in de lunchtrommel van ons dame. Smullen was het! Zo lekker zelfs dat we het twee weken daarna wéér maakten. En ook toen ging het schoon op. Een succesrecept wat mij betreft!


 (c) Rene Mesman, styling Hanna van den Bos

Voor vier personen

8 lange dunne preien, met zoveel mogelijk wit
1kg La Ratte aardappels (ik gebruikte een kilo krieltjes
1 scharrel/biologische kip van ongeveer 1 ½ kg
10g gedroogde dragon
150g zachte roomboter
versgemalen peper, zout en selderijzout

Kip met dragon en prei uit Een keuken voor de Lage Landen

Maak de preien schoon door ze aan de groene kant in de lengte in te snijden en het zand eruit te wassen. Bind ze met keukentouw als een bos op. Blancheer de preien ongeveer 5 minuten in kokend gezouten water, liefst in een langwerpige vispocheerpan, zodat ze niet omgebogen hoeven te worden.

Zondagse lunch met gebraden kip

Borstel de aardappelen schoon in water. Snij ze in langwerpige stukken, met schil. Kook de aardappelen gaar (begin in koud water). Verwarm de oven voor op 220 ºC. Vul de kip met de dragon, 100 gram roomboter, zout en peper naar smaak. Ik deed dit door de dragon door de boter te mengen, net als het zout en peper en de kip daarmee te vullen.

Malse kip uit de oven met dragon en prei

Wrijf de overige boter over de buitenkant van de kip en besprenkel licht met selderijzout. Braad de kip nu 60 minuten in de oven tot een goudbruin krokant huidje ontstaat. Leg de laatste 20 minuten de aardappelen en prei onder de kip, zodat ze in de sappen en de boter van de kip sudderen.

Serveren

Snijd beide filets van de kip doormidden, evenals de poten. Geef ieder prei, aardappels, en een deel filet en een deel poot. Schep nog wat van de jus over het gerecht.

Kip dragon prei Joris
  Zo kwam mijn versie op tafel

Eén reactie

Reactie van Sanne

Jaaa! Ga ik maken, groenten halen bij Perry, jouw beschrijving en Joris zijn foto erbij kan het niet misgaan toch :-) Ik hashtag jullie alledrie op Instagram het eindresultaat!

Groetjes liefs Sanne

Reactie formulier