Menu Vind Restaurant
* vrijdag 6 december 2013 *

Kerstmenu - voorgerecht - Gravad Lax met mosterd dilledressing

Susan Aretz – Recepten

kerstkerstmenu2013vis

Dit is zo'n voorgerecht dat indruk maakt aan tafel, maar dat relatief makkelijk is om te maken. Het fijne is ook dat je het al een aantal dagen voor je het gaat serveren kunt maken.

Efficiënt, smakelijk en heel makkelijk. Wie wil dat nou niet? Je bent tenslotte al druk genoeg met andere dingen tijdens de feestdagen. En zo blijft er lekker tijd over om met elkaar bezig te zijn. Dat is tenslotte ook waar het om draait tijdens de feestdagen!

Voor 4-6 personen als voorgerecht

+/- 600g zalmfilet, met vel (aan één stuk)
40g suiker
40g zeezout
flinke bos verse dille

Voor de mosterd dilledressing

1 el Dijon of dillemosterd
1,5 el witte wijn of frambozenazijn
1dl zonnebloemolie
suiker, naar smaak (ongeveer 1 el)
versgehakte dille (ongeveer 2 el)

Het is heel simpel

Leg de zalmfilet in een lage schaal, op de huidkant en bestrooi het visvlees gelijkmatig met zout en suiker, zodat het overal zit en goed verdeeld is. Hak de dille grof en verdeel deze over de hele filet, zodanig dat er geen roze van de vis meer zichtbaar is. Draai de vis nu voorzichtig om, zodat de velkant boven ligt, en dek de schaal af met huishoudfolie. Zet de schaal nu 2-3 dagen in de koelkast. Dat is alles. Ik zei toch dat het simpel was ;-)

Dressed for succes

Voor de dressing meng je alle ingrediënten, zonder de dille, en klop je ze tot een mooi sausje. Proef even hoe je de smaak vindt. Te scherp? Dan nog beetje suiker erbij. Te zoet? Dan nog klein beetje azijn of mosterd. Jij moet ‘m lekker vinden! Als laatste roer je de gehakte dille erdoor.

Serveren

Haal de vis tijdig uit de koelkast. Haal de natte stukken dille eraf, beetje mag wel blijven zitten. Haal met een goed scherp mes nu het vel van de vis af. Leg de gefileerde zalmfilet op een mooi bord en laat ‘m op kamertemperatuur komen. Om te serveren snijd je dunne ‘tranches’ (plakjes) van de vis en serveer je wat van de mosterd dilledressing erover. Nog wat geroosterd brood of stokbrood erbij en je imponerende voorgerecht kan gegeten worden!

Nog wat over?

We vermoeden dat alles schoon op gaat, maar houd je toch wat over? De dag erna, bij het ontbijt, op een geroosterde bagel smaakt deze zalm ook echt meer dan prima! Of maak wat scrambled eggs, en roer er wat fijngesneden gravad lax aan het eind door.

6 reacties

Reactie van Francesca Kookt!

Oh boy, die moet ik maken!

Reactie van Marian

Hij is overheerlijk!

Reactie van Ton

En terwijl ik aan het bedenken was wat we voor kerst zullen eten, kwam ik op jullie web-site..... Probleem opgelost.

Reactie van Smulpaapje

Benieuwd wat je er van vindt Francesca! Leuk om te horen Ton, laat je weten hoe het geworden is? Lekker was ie hè, Marian?

Reactie van Ton

Met enige nieuwsgierigheid de andere recepten afgewacht. Met kerst bereid. Geweldig. Zelfs een niet-viseter at alle zalm op. De rest was ook uitstekend, zo goed dat ik niets had aan de suggesties voor de left-overs. Alles op!

Reactie van Claar

Mijn absolute Smulpaapje topper. Zo'n fijn recept.

Reactie formulier