Menu Vind Restaurant
* zaterdag 8 oktober 2016 *

Kaneelstapelbrood

Susan Aretz – Recepten

bakkenontbijtpasen

Deze kruising tussen een suikerbrood en cinnamonbuns gaat gegarandeerd een van je nieuwe ontbijt- en of bij de koffie favorieten worden. Het is even wat werk, maar dat zit ‘m vooral in het wachten tijdens het rijzen, maar geloof me het is alle voorbereiding en tijd waard.

Fijn is ook dat nadat je ‘m gemaakt hebt hij nog minstens 3 dagen lekker blijft. Het enige dat je hoeft te doen op de dagen nadat je ‘m vers gemaakt hebt is het brood even ‘oppiepen’ in een laagverwarmde oven. Kom, de keuken in!

kaneelstapelbrood Smulpaapje breed

Voor één kaneelstapelbrood (genoeg voor ruim 10-12 porties)

Voor het deeg

300g bloem (+ 100g extra)
65g suiker
10g gist
½ tl zout
85g zachte boter
80ml melk
60ml water
2 eieren, losgeklopt
1tl vanille

Voor de vulling

225g suiker
2tl kaneel
½ tl gemberpoeder
85g zachte boter

Verder nodig: mixer met deeghaak - cakeblik – oven voorverwarmen op 175CC (hetelucht)

Zo maak je het deeg voor je kaneelstapelbrood

Verwarm de melk, water en boter op laag vuur, tot de boter gesmolten is (niet laten koken!) en laat dan even staan. Meng de bloem, suiker, gist en zout in een grote kom. Doe de losgeklopte eieren en vanille daarbij en meng goed door. Giet er dan het boter/melk mengsel bij en mix dit een minuut of 5 goed door, tot alles is opgenomen. Daarna voeg je de laatste 100g bloem toe en kneed je alles nog een keer goed door. Het deeg blijft wat “nattig” en wordt dus niet één bol deeg. Geen paniek!

Cinnamonbuns, maar dan als brood

Doe het deeg in een schone kom, ingevet met een klein drupje olie en laat het – op een warme plek – een uur rijzen, tot het verdubbeld is in volume. Haal het uit de kom op een bebloemd aanrecht en kneed met ongeveer 2 eetlepels bloem het deeg met je handen nog een keer goed door. Laat het dan 5 minuten rusten. In die tijd meng je de suiker, kaneel en gember door elkaar.

kaneelstapelbrood stap 1 repen snijden

Suikerbrood met kaneelvulling

Rol het deeg op een bebloemd aanrecht nu uit tot een rechthoek en smeer het in met de zachte boter. Strooi hier het suiker/kaneelmengsel gelijkt matig over uit. Snijd het deeg in gelijkmatige lange stroken en daarna in vierkantjes. Stapel de vierkantjes per ongeveer 5 stuks op elkaar, zorg dat je ongeveer 6 stapeltjes deeg hebt.

kaneelstapelbrood stap 2

Leg die stapeltjes op z’n kant in het ingevette bakblik. De suiker die van het deeg afvalt tijdens het stapelen doe je op een hoopje bij elkaar en strooi je aan het eind over de bovenkant uit.

kaneelstapelbrood stap 3

Kaneelstapelbrood

Laat alles nu nog een keer, afgedekt met een schone theedoek, 45 minuten rusten en rijzen, op een warme plek. Verwarm in de tussentijd de oven voor. Bak, na het rijzen, je kaneelstapelbrood 30-35 minuten. Je zult zien dat het volume van je stapelbrood dan verder toeneemt.

kaneelstapelbrood klaar Smulpaapje

Controleer met een satéprikker of het deeg door en door gaar is, voor je je baksel uit de oven haalt. Laat even afkoelen, voordat je de randen met een mes vrijmaakt. Serveer als verwenontbijt, of bij de koffie. Yum!

3 reacties

Reactie van Elize

Het ziet er echt zo vreselijk lekker uit... :) Misdadig bijna ;)

Reactie van Marjon Postma

Zoonlief heeft zojuist dit recept gekozen voor zijn kerstdiner! Hij zegt het zelf grotendeels te gaan doen, maar dat moeten we maar afwachten ;-)

Reactie van Marian

Het is echt heerlijk!!!

Reactie formulier