Japaneasy – review



We zijn thuis dól op de Japanse keuken. Het liefst eet onze dochter iedere week sushi. De Japanse keuken thuis zelf maken doen we minder vaak. Het is een keuken waarvan je toch al gauw denkt dat het ingewikkeld, moeilijk, lastig koken is. En toen plofte het boek Japaneasy op de mat.

Makkelijk Japan. Dat belooft wat goeds, als dat de titel van je boek is. De schrijver, Tim Anderson, was winnaar van de Engelse masterchef in 2011. Maar de man had ook komiek kunnen zijn. Waarom? Leg ik je uit!

Japaneasy.jpg

Japaneasy 

Om aan te geven hoe makkelijk de Japanse keuken is maakt Anderson gebruikt van symbooltjes en een kleine uitleg bij ieder recept. Dat varieert van “belachelijk eenvoudig” met een high five handje tot zoooooo niet moeilijk tot “makkelijker dan het bedenken van alweer een nieuwe variatie op de term makkelijk” met twéé handjes high five omhoog.

Je begrijpt het, Anderson wil écht dat je snapt hoe eenvoudig de recepten zijn. En als het lukt om mij zover te krijgen dat ik eigenlijk ieder recept wel wil maken, dan kun je die missie als geslaagd beschouwen.

De basis

Voordat de recepten beginnen is er de basis van het Japanse koken. Welke ingrediënten komen eigenlijk in ieder gerecht terug en zijn dus goed om in huis te hebben. Grappig genoeg had ik bijna alles in huis, maar was het meeste ook al ruim twee jaar over datum… Tijd dus om naar de toko te gaan en een nieuwe basis in huis te halen.

Sojasaus * mirin * rijstazijn * dashi * sake * miso en rijst. Je hebt maar zeven basis ingrediënten nodig om aan de slag te gaan. Daarna neemt Anderson je mee in de geheimen van het op een goede manier koken van je Japanse rijst, die je o.a. voor de sushi gaat gebruiken.

Receptuur waar je je vingers bij aflikt

De receptuur is ingedeeld in type gerecht: salades & bijgerechten, kleine gerechten, sushi, grote gerechten, gerechten met rijst & noedels, basissauzen & smaakmakers, desserts en dranken. Hij geeft je ook tips hoe je een Japanse maaltijd samen kunt stellen.

japaneasy-gerecht.jpg

En serieus, álle recepten klinken fantastisch en zien er even lekker uit! Wat een variatie. Anderson schrijft de receptuur ook dusdanig dat je instant het gevoel krijgt dat je dit kunt maken. Hoe lekker ziet dit eenvoudige zalmgerecht met groene pepers eruit. Hij staat op het "nog te koken" lijstje, hoog bovenaan!

Aan de slag met Japaneasy

Tijd om te koken uit Japaneasy, want dat is toch wel echt de beste manier om te testen of alles klopt en daadwerkelijk zo makkelijk is. Omdat we vrienden te eten kregen pakten we uit. Vooraf een zelfgemaakte misosoep (yum!), daarna 3 soorten sushi; 2 rollen en ééntje met zelfgepekelde makreel (waanzinnig lekker!), net als de groente en vistempura die we maakten. Allemaal even verrukkelijk!

Daags voor dit Japanse festijn had ik ook al de gebakken spek met gembersaus gemaakt. Een simpelere maaltijd voor door de week, maar fantastisch qua smaken en inderdaad zoals het symbooltje al aangaf “absoluut niet moeilijk” Dat recept staat dan ook vandaag voor jullie online (klik hier). En ik maakte ook nog de Japanse hamburger met gebakken rijst. En wat mij betreft volgt er nog véél meer.

Toegankelijk Japans koken

Houd je van de Japanse keuken, werd je voorheen enigszins geïntimideerd (zoals ik) bij het idee Japans te koken, dan heb je nu je houvast in de keuken gevonden. Japaneasy doet wat het belooft, het maakt Japans koken toegankelijk en eenvoudig.

Ik had het boek, na review en eruit koken, aan iemand beloofd maar ik weet nog niet zo zeker of ik er wel afstand van wil doen (sorry!) want ik vermoed dat dit een boek is wat ik met regelmaat uit de kast ga halen omdat er nog zó veel gerechten zijn die ik eruit wil koken. Echt een aanrader dus!

Japaneasy – klassieke & moderne Japanse recepten om thuis te maken van Tim Anderson is uitgegeven door Spectrum kost € 24,99 en wil je meteen online aanschaffen (of ren naar je plaatselijke boekhandel) Voor deze review kreeg ik van de uitgever een recensie exemplaar toegestuurd.

Gepubliceerd op 24 oktober 2018


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!