Menu Vind Restaurant
* woensdag 16 januari 2019 *

Hartige taart met spruitjes en pompoen

Susan Aretz – Recepten

dinerpompoenspruitjes

Als ik niet de hele winter pasta met spruitjes wil eten, zoals onze dochter het állerliefst zou willen, dan moet je creatief met spruitjes zijn. En hoewel er al behoorlijk wat recepten spruitjes op de site staan, was er nog geen hartige taart met spruitjes. Tot nu dan! 😉

In deze winterse hartige taart heb ik drie soorten groente gecombineerd tot één hartige taart. Ik hoop dat die bij jullie net zo goed in de smaakt valt als ‘ie bij ons deed.

Hartige taart spruitjes pompoen Smulpaapje

Hartige taart met spruitjes - voor vier personen

1 rol kant en klaar deeg
500g spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
1 biologische pompoen, in blokjes (netto ongeveer 350g)
1el neutrale olie
½ rode ui, in dunne ringen
½ tl gerookt paprikapoeder
knoflookpoeder, naar smaak
zout & peper
100g geraspte rode kool
150ml slagroom
2 eieren (L)
1 handje geraspte kaas, naar keuze
125g gerookte spekreepjes, uitgebakken en uitgelekt op keukenpapier

Verder nodig: bakblik – oven voorverwarmen op 180C (hetelucht)

Hartige taart met spruitjes en pompoen

In een grote koekenpan verhit je de olie. Bak hierin de spruitjes, vijf minuten, op hoog vuur aan. Doe de pompoenblokjes erbij en bak 2 minuten mee. Bestrooi met de kruiden en voeg de ui toe en bak alles nog een minuutje. Haal dan van het vuur.

Winterse hartige taart

Vet je bakblik in en zorg dat het deeg goed passend erin gaat. Op de bodem gaat de (rauwe) geraspte rode kool. Verdeel daarop de spruitjes/pompoen (niet té vol, als je wat overhoudt aan vulling is dat niet erg) en daarover heen de uitgebakken spekjes. Meng de room nu met de eieren en giet dit voorzichtig over de vulling.

Hartige taart spruitjes before Smulpaapje

Bestrooi met een handje geraspte kaas en bak alles nu 20-25 minuten in de voorverwarmde oven.

Vooruit koken en bakblik tips

Je kunt dit alles ook de dag/avond ervoor al doen. Laat de hartige taart daarna afkoelen, verpak in folie en bewaar in de koelkast. De dag dat je ‘m wilt eten hoef je ‘m dan alleen maar even op te warmen. Ik gebruikte een vierkant bakblik met losse bodem. Dat is handig, om als de taart is afgekoeld 'm eruit te halen. Maar wil je een rond bakblik gebruiken dan kan dat natuurlijk ook. Heb je geen bakblik met losse bodem gebruik dan bakpapier, dan kun je de taart er na afloop makkelijk uithalen.

Meer spruitjesrecepten

Wil je vaker koken met spruitjes maar zoek je lekkere spruitjesrecepten? Kijk dan vooral ook eens hier.

2 reacties

Reactie van Dé

Hoi,

Deze hartige taart met spruitjes ziet er erg lekker uit. Maar ik wordt erg ziek van slagroom. Is er iets waarmee ik dit kan vervangen?

Groetjes van Dé

Reactie van Smulpaapje

Je zou creme fraiche kunnen proberen. Daar is het recept overigens niet mee getest, dus het kan qua smaak iets anders uitpakken. Maar het is zeker het proberen waard.

Reactie formulier