Menu Vind Restaurant
* zondag 8 december 2019 *

Groen(t)e bitterballen met erwtjes & geitenkaas

Susan Aretz – Kerst recepten

borrelhapjekerstkerst2019oudennieuwvegetarisch

Al zo lang als ik me kan herinneren hou ik ervan om zelf bitterballen te maken, als de gelegenheid zich voordoet. In mijn boek borreltijd staan twee varianten, eentje met confit de canard en eentje met zalm.

Dit keer een vegetarische versie, gewoon omdat het leuk was om uit te proberen. Het resultaat is een verrassende vegetarische bitterbal met fijne tuinerwtjes en een klein zoetje van de geitenkaas met honing die ik gebruikte. Yum!

Kerstborrelhapje_groene bitterballen_Smulpaapje

Groen(t)e bitterballen met erwtjes & geitenkaas (20 stuks)

90g roomboer
70g bloem
300ml groentebouillon
2 blaadjes gelatine
150g fijne tuinerwtjes, ontdooid en heel goed drooggedept
100g geitenkaasbolletjes met honing (Bettine)
10 blaadjes munt, fijngesneden
zout & peper
om te paneren:
2 eiwitten
voldoende bloem
Panko broodkruim (AH of toko)

verder nodig: frituurpan of een gietijzeren pan met ongeveer 1,5 liter zonnebloemolie

Vegetarische bitterballen

Smelt de roomboter, zonder dat die kleurt en mix er dan met een garde de bloem door. Laat dat twee minuten op medium vuur even bakken, terwijl je het af en toe met een spatel doorroert. Laat in de tussentijd de gelatineblaadjes in koud water weken. Bij het bloemmengsel giet je nu, beetje bij beetje, de groentenbouillon terwijl je goed roert. Laat ook dat aan het eind 2-3 minuten garen. Knijp dan de gelatine uit en doe dat bij de roux.

Bitterballen met erwtjes

Om ervoor te zorgen dat de inhoud van je bitterballen niet te vochtig wordt is het essentieel om de erwtjes heel goed te laten uitlekken en daarna met keukenpapier zo droog mogelijk te deppen. ik heb ervoor gekozen om ze heel te laten, omdat dat er tof uitziet als je ze doorbijt. Daarom koos ik ook voor de fijne tuinerwtjes.

Groen(t)e bitterballen

Voeg de erwtjes en de geitenkaasbolletjes nu toe aan de roux en meng goed door. Dan de fijngesneden munt en genoeg zout en peper erbij, om nog meer smaak toe te voegen. Doe dit alles in een ovenschaal en dek af met plastic folie. Dit laat je, idealiter de hele nacht, opstijven in de koelkast. Tot dit moment kun je alles dus perfect voorbereiden.

kerstborrelhapje_bitterballen_Scheldebier kerstborrelhapje_mocktail_smulpaapje 

Verse bitterballen versus supermarkt bitterballen

Ik krijg vaker de vraag of je mijn bitterballen ook vooruit kunt bakken om dan later op te piepen in de oven. Dat kan, maar ik raad het je eigenlijk af. De hitte van de olie zorgt voor de heerlijke en kenmerkende crunch aan bitterballen. Dat verlies je door ze op te piepen in de oven, als je ze al eerder frituurt. Ook kun je deze bitterballen niet in de oven bakken, ze hebben echt de frituurpan/olie nodig om lekker te worden. Ovenbitterballen uit de supermarkt zijn vaak al voorgefrituurd en/of er zit genoeg vet in de paneerlaag, waardoor je ze in de oven kunt opwarmen of in een airfryer kunt bakken. Met verse bitterballen kan dat dus niet.

Bitterballen paneren

Vlak voordat je je bitterballen gaat bakken ga je ze paneren. Zet hiervoor drie diepe borden of kommetjes op je aanrecht en één groot bord. In je drie diepe borden gaat in de ene een laag bloem, in de andere een goeie hoeveelheid Panko en in de laatste de twee eiwitten die je met een garde goed losklopt.

Zelf bitterballen maken

Schep met een lepel uit je ovenschaal een hoeveelheid vulling ter grootte van een pingpongballetje (ongeveer 35g) en rol daar met je handen een balletje van. Ik vind het handig om iets vochtige handen daarvoor te hebben. Rol die door de bloem, dan door het eiwit en tot slot goed door de Panko. Leg op je grote bord, terwijl je de rest van de vulling op dezelfde manier verwerkt.

Frituren van bitterballen

In de tussentijd verhit je je frituurpan, of als je die niet hebt (zoals wij) een grote, gietijzeren pan met genoeg zonnebloemolie. Om te weten of je olie heet genoeg is laat je er (als je geen thermometer hebt) een kruimel in vallen. Als die snel en bubbelend omhoog komt is je olie heet genoeg.

Groen(te) bitterballen van Smulpaapje

Frituur nu je gepaneerde bitterballen in ongeveer 2 minuten rondom goudbruin en krokant. Laat uitlekken op een goede hoeveelheid keukenpapier. Ik serveer deze bitterballen puur, maar een lekkere lik mosterd naar keuze erbij is natuurlijk altijd lekker. Geniet ervan!

Meer borrelhapjes vind je hier.

Wat drinken we erbij

Ik ontdekte laatst een verrassend lekker biertje, voor mij nieuw maar al behoorlijk lang op de markt, van de Scheldebrouwerij (zie foto linksboven) Ooit begonnen in Bergen op Zoom, maar sinds een tijdje gehuisvest in België. Met meerdere heerlijke biertjes op hun repertoire, zoals ook de Strandgaper die je bij de bitterballen ziet en een heerlijk fris contrast geeft.

Ga je liever voor een alcholvrije optie, dan zijn de mocktails van Non such Shrubs (foto rechtsboven) écht een aanrader. Ik vertel je er op CFD meer over.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier