Menu Vind Restaurant
* zaterdag 27 februari 2016 *

Gnocchi met salieboter

Susan Aretz – Recepten

italiaanspastaslowfood

Het voordeel van het hebben van Italiaanse vrienden is dat je bij hen mag komen eten en dan meteen familierecepten kunt ontfutselen. Zoals het recept voor deze gnocchi, waarbij het recept komt van ‘di mamma’.

Maar die kun jij dus nu ook maken, en geloof me dat wil je. Want eens zelfgemaakt gegeten – ondanks dat het even een werkje is - grijp je nooit meer naar de rubberen, supermarkt variant. Een ideaal weekend gerecht waar je zeker van gaat smullen!

Voor 6 personen

1 kilo kruimige aardappels, geschild en gehalveerd
1 ei
300g bloem
zout en peper
verder nodig: stoompan + aardappelknijper

Voor de salieboter

50g roomboter
3 -6 blaadjes verse salie

Het geheim van luchtige gnocchi

De sleutel voor luchtige gnocchi zit in het stomen van de aardappels, zodat de aardappel zo droog mogelijk gaar kookt. Zet hiervoor een stoompan op het vuur, met een laag water en breng dat aan de kook. In het stoommandje gaan de aardappels die je in ongeveer een half uur gaar laat stomen. Laat ze daarna helemaal uitdampen, tot ze genoeg zijn afgekoeld.

Zelf gnocchi maken

Met een aardappelknijper knijp je daarna de afgekoelde aardappels fijn. Maak een kuiltje in het midden en breek daar het ei in, samen met wat zout en peper. Zet een kommetje met bloem klaar en strooi een handje ervan over de aardappels uit. Nu is het een kwestie van alles samenbrengen en kneden. Beetje bij beetje doe je er steeds iets meer bloem bij, terwijl je blijft kneden. Het resultaat moet een deeg zijn dat, net als pizzadeeg, elastisch is en niet meer kleeft. Reken op ongeveer 10 minuten.

Italiaanse klassieker

Van het deeg snijd je nu stukken, waar je lange slierten van rolt die ongeveer een centimeter dik zijn. Snijd daar stukjes af, een centimeter groot en leg die op een bebloemd bord. Wil je een echt gnocci inkeping, duw dan voorzichtig je vork erop. Verwerk op deze manier het volledige deeg. Je hebt dan ongeveer 3 grote eetborden vol.

gnocchi_voorhetkoken.jpg

Salieboter maken

Smelt de boter, zonder dat die bruin wordt en doe hier de salieblaadjes in en bak die even aan. Met 3 blaadjes is de smaak subtiel, hoe meer blaadjes hoe sterker de saliesmaak. Kijk waar je van houdt. Zet dan het vuur uit en laat zo staan, terwijl je de gnocchi kookt.

Gnocchi koken

Hierna gaat het super snel, dus zorg dat de tafel gedekt is. Gnocchi hoeft echt maar een minuutje te koken. Zet een grote pan met ruim water op en breng dat aan de kook. Doe de gnocchi erin. Zodra ze komen boven drijven zijn ze klaar. Haal ze met een schuimspaan eruit en doe of in een grote schaal, of in individuele diepe borden. Schenk wat van de salieboter erover en rasp er aan tafel eventueel nog wat Parmezaanse kaas over. Klein beetje zout & peper en je klassieke Italiaanse maaltijd staat op tafel!

Gnocchi met bolognese

Een andere variant die in Italië ook heel veel gegeten wordt is gnocchi met ragú, oftwel een bolognesesaus. Die eet men eerder doordeweeks, terwijl met salieboter vaak tijdens een etentje wordt geserveerd. Het recept voor de ragú vind je hier. Kies wat jij het lekkerst vindt!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier