Menu Vind Restaurant
* woensdag 17 januari 2018 *

Gezouten karamel uit Koken met Karamel

Susan Aretz – Recepten

bakkenbasisreceptzoet

Wie de potjes karamel van Caramelz wel eens heeft geproefd weet hoe lekker versgemaakte karamel is. En het blijkt echt zoveel makkelijker te zijn om die zelf te maken dan ik voor mogelijk hield. Het enige dat je nodig hebt is suiker, geduld en plek op je heupen…

Ik maakte uit Koken met Karamel de gezouten karamel. Bleek iets minder geduld te hebben, maar ook als je wel roert komt het uiteindelijk goed 😊

Voor een grote pot gezouten karamel

200g suiker
2el water
175ml slagroom
25g roomboter
½ - 1tl zeezout *
pan met een dikke bodem

* De zoute smaak in de karamel is trouwens subtiel, dat hoort zo. Wil je 'm meer uitgesproken, dan voeg je meer zout toe.

Maak je eigen gezouten karamel

Doe de suiker met het water in een pan en zet op matig tot hoog vuur, zodat de suiker smelt. Niet roeren maar af en toe de pan rustig ronddraaien. Haal de pan van het vuur als de karamel een donkere, roodbruine kleur heeft en alle suiker is gesmolten (met een suikerthermometer meet je een temperatuur van 160C, gloeiend heet dus!)

Verwarm ondertussen de slagroom, boter en zout in een ander pannetje tot het mengsel tegen de kook aan zit en de boter is gesmolten. Giet dit – héél rustig! – bij de karamel, terwijl je goed roert met een garde. Let op, want je karamel gaat ongelofelijk bubbelen, borrelen en stomen en is gloeiend heet. Voorzichtig doen dus! Blijf roeren tot alles goed is gemengd en je een stroperige karamel hebt.

Salted caramel

Terug op het vuur nu en 3-4 minuten laten koken (tot 113C, als je een suikerthermometer hebt). Haal van het vuur en laat een paar minuten afkoelen voor je het in een schoon glazen potje schenkt. Nog steeds gloeiend heet, dus doe ook dit voorzichtig.

Hard geworden karamel zachter maken

Je karamel wordt dikker naarmate het afkoelt en zeker in de koelkast – waar je het nog een maand of 2 kunt bewaren – wordt het harder en minder smeerbaar. Dit kun je oplossen door het potje in een bakje met kokend water te zetten.

Eén reactie

Reactie van Helene

Heerlijk! Gisteren gemaakt en ik vind ‘m fantastisch. Heb ipv fleur de sel, Danish Smokes Salt Flakes gebruikt. Die is best heel zout. En ik dach hop: 1,5 theelepel, ik hou van zout 😊. Volgende keer doe ik maar 1 tl. Dan vinden de kinderen ‘m vast net zo lekker als ik nu 🙈.

Reactie formulier