Menu Vind Restaurant
* donderdag 10 maart 2016 *

Geroosterde tomatensoep

Susan Aretz – Recepten

ovenslowfoodsoeptomaten

Zelf tomatensoep maken is éxtra lekker als je je tomaten eerst roostert. Het wordt daarmee meteen ook slowfood, maar oh wat gaat je huis er heerlijk van ruiken.

Gebruik de mooiste en rijpste tomaten die je kunt vinden. Voeg daarna nog extra groenten toe en je hebt meteen een super gezonde maaltijdsoep.

Voor ruim 6 kommen

Ruime kilo tomaten, gehalveerd
olie, zout en peper
4 takjes verse tijm
2 tenen knoflook
2el olie
1 zak italiaanse groente (roerbakmix à 400g)
vleesfond (ik gebruikte een pot van 380ml én 190ml)
1el tomatenpuree
1el bloem
zout en peper
1tl gedroogde tijm
optioneel: 250g gehaktballetjes

Oven voorverwarmen op 170C

Tomaten roosteren

Halveer de tomaten en leg ze met de bolletjes omhoog (dus het snijvlak naar beneden). Bestrooi met zout, peper en een beetje olie en rooster ze dan een uur in de voorverwarmde oven. Haal ze daarna uit de oven, hevel ze over in een grote ovenschaal. Leg de tijm en knoflook er tussen en die keer met de gesneden kant naar boven rooster je ze nog een keer anderhalf uur, op 125C.

Geroosterde tomaten als basis voor de soep

In een grote soeppan verhit je de olie en bak je de Italiaanse groente even kort aan. Dan de tomatenpuree even meebakken en bestrooi alles nu met de bloem. Die bak je ook even kort mee. Dan mag de vleesfond erbij. Goed doorroeren en aan de kook brengen. Laat zachtjes pruttelen, terwijl je de tomaten uit de oven haalt.

Zelfgemaakte tomatensoep

De tomaten zijn nu door en door geroosterd. Met een staafmixer mix je ze fijn. Giet dit over in een zeef en druk alle vocht eruit en in de pan met soep. Je krijgt zo de pure tomatensmaak erbij, zonder velletjes of pitjes. Doe dit tot er geen vocht meer uit komt.

Breng de soep op smaak met nog wat gedroogde tijm, zout en peper. Wil je er echt een maaltijdsoep van maken laat dan nog lekker wat gehaktballetjes in de soep garen. Eventueel kun je er ook nog wat vermicelli in doen. Serveer met lekker vers brood.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier