Menu Vind Restaurant
* donderdag 7 september 2017 *

Geroosterde bloemkoolsalade met mograbieh

Susan Aretz – Recepten

bloemkooldinervegetarisch

Voor de interviewreeks In de keuken met… dook ik onlangs de keuken in met Mathijs Vrieze, die me vertelde dat hij eigenlijk nooit meer groente kookt. Dat bracht me op het idee om de bloemkool die thuis lag ook weer eens te roosteren. Dit keer in de pan, in plaats van in de oven.

Het resultaat werd deze heerlijke lauwwarme maaltijdsalade met heel veel groente en mograbieh (grote couscousachtige graansoort), maar je zou ook couscous of rijst kunnen gebruiken. Smullen was het! Het interview met Mathijs volgt heel gauw.

bloemkoolsalade mograbieh Smulpaapje

Voor 4 personen

200g mograbieh (ik gebruikte die van Souq)
½ tl ras el hanout (ook van Souq)
½ grote bloemkool, in gelijke roosjes
3 puntpaprika’s, in reepjes
handje cherrytomaatjes
2 lenteuitjes, in ringetjes
½ el zoete ras el hanout (Souq)
50g feta
1el geroosterd sesamzaad
1el Dukkah (Souq)
extra lenteui, in ringetjes ter garnering
1el platte peterselie, fijngesneden

Snelle maaltijdsalade met bloemkool en paprika

Verhit een grote koekenpan en zet een pan op met water, dat je aan de kook brengt. In het kokend water gaat de mograbieh en ras el hanout, die smaakt afgeeft aan het water en dus aan de granen. Kook dit in 12-15 minuten beetgaar. Giet af en laat uitstomen.

Geroosterde bloemkool

In de inmiddels hete koekenpan gaat, terwijl je de mograbieh kookt, een goeie drup neutrale olie. Bak daarin, op hoog vuur, de bloemkool. Schep geregeld om, zodat alle kanten van de bloemkool kunnen roosteren. Na 5 minuten bak je de paprika ook mee, tot alles beetgaar is. Hoe lang dat precies duurt hangt af van hoe groot je de bloemkool hebt gelaten. Maar proef even, dan kom je er snel genoeg achter. Beetgaar? Dan gaan de tomaatjes en lenteui erbij, die je nog even een minuutje op hoog vuur mee bakt.

Midden Oosten bloemkoolsalade

Breng de groente op smaak met de ras el hanout, zout en peper. Schep er dan de gekookte mograbie doorheen. Vlak voor je alles serveert bestrooi je de maaltijdsalade met verkruimelde feta, sesamzaad, dukkah, peterselie en lenteui. Serveer met flatbread en hummus. Yum!

2 reacties

Reactie van Miranda

Is er een alternatief voor de dukkah? Kan het in onze omgeving namelijk nergens krijgen. 😬

Reactie van Smulpaapje

het is heel makkelijk om zelf te maken en er zijn online verschillende recepten te vinden. Als je even via Google zoekt vind je ze!

Reactie formulier