Gegrilde aubergine met fetayoghurt uit Greenfeast van Nigel Slater



Ik schreef het al in de review van Greenfeast, die je hier vindt. Eigenlijk is alles wat in het boek staat lekker. Kiezen wat ik wilde koken eruit liet ik dan ook fijn over aan onze dochter, die mocht kiezen tussen twee gerechten. Grappig genoeg koos ze niet voor de bloemkool, maar voor dit gerecht.

En dat met een diepliggende afschuw voor aubergine mag op z’n minst verrassend genoemd worden. Dat ze het daarna ook nog lekker vond is mijn beste argument naar jou om dit recept een keer te maken!

Gegrilde aubergine met fetayoghurt 

voor 2 personen, als lunch of lichte maaltijd
2 aubergines (ongeveer 350g) in de lengte in plakken van 1 cm gesneden
50ml extra vierge olijfolie
1el watermeloen/venkel balsamico (of iedere andere smaakvolle balsamico)
150g halfvolle yoghurt
2el verse munt, fijngesneden
handvol verse peterselie, grof gesneden
100g feta (de échte feta, geen witte kaas)
1 komkommer, in linten geschaafd met een kaasschaaf
naar smaak versgemalen peper en wat Sumak (Midden-Oostenwinkel of AH)
naar smaak vers citroensap

verder nodig: grillpan
Bereidingstijd: 15 minuten

Gegrilde aubergine met fetayoghurt 

Zet de grillpan alvast aan om goed heet te worden (geen olie erin!) terwijl je de aubergines snijdt. Kerf de plakken aan één kant in en grill ze in de grillpan, tot ze goudbruin en gaar zijn. In die tijd meng je de olie met de azijn en wat zout en peper. De gegrilde aubergine haal je daarna hierdoor heen. Leg de plakken aubergine, tot je klaar bent, in een aparte schaal.

Fetayoghurt met munt

Meng de yoghurt in een kom met de munt en peterselie. Verkruimel de feta erdoor en roer even door. Breng op smaak met wat vers citroensap en wat peper. Verdeel dit over twee diepe borden en verdeel hier de aubergine over. Giet de overgebleven dressing over de aubergine en garneer met wat verse munt. Ik deed er ook nog wat sumak over heen, voor wat extra frisheid maar dat hoeft niet.

Mijn versie van het recept uit Greenfeast

Tot slot schaafde ik met een kaasschaaf – tot aan de zaadlijst – lange linten komkommer die ik bij het gerecht serveerde, in plaats van de ingelegde uien of chilipepers die in het boek staan. Bij het gerecht lekker wat geroosterde of verse pita, en klaar ben je!

Gepubliceerd op 3 april 2020


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!