Menu Vind Restaurant
* donderdag 25 augustus 2016 *

Flatbreads (open pittabroodjes)

Susan Aretz – Recepten

bbqlunch

Dit recept komt wel met een waarschuwing; eenmaal gemaakt is er geen weg terug. Nooit meer kleffe pittabroodjes uit de supermarkt. In plaats daarvan luchtige, iets dikkere en open broodjes die je naar hartenlust kunt vullen.

Wij aten ze met kipgyros (van de barbecue), maar de platte versie bleek ook top als alternatieve pizzabodem. Neem de tijd, verdubbel het recept en vries in voor later gemak, het is de moeite meer dan waard!

flatbreads Smulpaapje

Voor 6-8 flatbreads

2tl droge gist
1tl suiker
160ml handwarm water
120ml handwarme melk
1el olijfolie
1tl zout
350-400g bloem

Deeg voor flatbreads

In een kom gaat 1/3 deel van de bloem met de gist, suiker, water, melk, olijfolie en zout. Zorg dat het zout de gist niet raakt! Met een mixer met deeghaak meng je dit tot een geheel en voeg dan beetje bij beetje de rest van de bloem toe tot het een bal deeg vormt. Kneed het deeg nu 4-5 minuten goed door. Heb je een Kitchenaid, zoals ik, dan kan dat in de machine. Anders moet je even je spierballen gebruiken en het deeg op een bebloemd aanrecht goed doorkneden tot het niet meer plakt. De hoeveelheid bloem is derhalve ongeveer aangegeven, begin met 350gram. Erbij kan nog altijd, eraf niet meer!

Brood laten rusten

Doe het deeg in een kom, die je met een beetje olie hebt ingevet. Dek af met een schone theedoek en laat minstens een uur rijzen. Dit geeft de gist de tijd om aan het werk te gaan. Als het deeg in volume is verdubbeld haal je het uit de kom. Kneed het tot een lange worst, waar je 6-8 stukken afsnijdt. Rol ieder deel in een bolletje en leg op een bakplaat, die je hebt voorzien van bakpapier. Theedoek er over en nog een kwartier laten rusten.

De lekkerste flatbreads

Verhit een droge koekenpan op medium hoog vuur. Op een bebloemd aanrecht en met een bebloemde deegroller rol je de bolletjes deeg uit tot een cirkel, ongeveer een halve centimeter dik. Bak die, in de droge en goed hete koekenpan, 2-3 minuten per kant. Het deeg zal “bellen blazen” door de warmte, dat hoort. Draai na 2-3 minuten om en bak de andere kant 2 minuten. Vouw dubbel en leg tussen een theedoek, terwijl je de rest van het deeg bakt.

flatbread kipgyros bbq

Serveertips

Goddelijk om te vullen met kipgyros, maar ook heerlijk als dipbrood voor hummus. Of gebruik ze als bodem voor pizza, een heerlijk recept daarvoor vind je hier.

Brood invriezen

Je kunt deze flatbreads ook top invriezen dan heb je altijd een voorraadje bij de hand. Voor gebruik dan ontdooien en in een lage oven even opwarmen.

2 reacties

Reactie van Martine (Duizenden1dag)

Dit ziet er echt heerlijk uit. Deze flatbreads gaan op mijn "nog eens te maken" lijst. En dan ook nog eens vrij bovenaan.

Reactie van Annick

Heerlijk! Pitabroodjes met kaas waren in studententijd de maaltijd na het stappen. Verder waren ze nml echt niet lekker... maar deze...wow! Voor ons tweeën me aan de hoeveelheden gehouden, dan heb je ook genoeg om in te vriezen. Over 2 weekjes ouderwets stappen met vriendinnen, schotel ik ze midden in de nacht een volwassen pitabroodje voor mét kaas 😃

Reactie formulier