Menu Vind Restaurant
* vrijdag 11 maart 2016 *

Fette al Latte (chocoladecakejes met zoete melkvulling) van Sarena Solari

Susan Aretz – Recepten

bakkenchocolazoet

Een boek vól Italiaanse lekkernijen, dat is het eerste bakboek van Heel Holland Bakt winnares Sarena Solari. Het was dus ook niet eenvoudig om daar iets uit te kiezen om te maken.

Ik koos een recept dat goed van te voren klaar te maken is, en waarbij ook kinderen mee kunnen helpen. Oh en dat het eindresultaat heerlijk was maakt het helemaal een 'must make' recept. Klaar? Bakken maar!

Voor 10 stuks

(ik sneed ze iets kleiner, en maakte ongeveer een 20 stuks)

voor de cake

3 eieren, gesplitst
80g suiker
1el honing
1tl vanille extract
45g bloem
25g cacao

voor de melkvulling

4 blaadjes gelatine (geweekt in koud water)
150ml gecondenseerde melk (blikje à 400g)
1el honing
1 vanillestokje, opgesneden en merg eruit geschraapt
250ml slagroom

Oven voorverwarmen op 200C (hetelucht) - bakplaat met bakpapier bedekt

Chocoladecake

De eidooiers klop je met 40g suiker luchtig en bleek. Daar gaat de honing en vanille extract bij, meng dat goed door elkaar. In een aparte, vetvrije kom klop je de eiwitten met de andere 40g suiker tot stijve, glanzende pieken. Spatel dit voorzichtig door het eigeelmengsel. Zeef de bloem en cacao erboven en spatel er luchtig door, zodat je zoveel mogelijk luchtigheid behoudt. Giet dit beslag op de bakplaat en strijk zo glad mogelijk. Bak dit 8-10 minuten. Haal het dan uit de oven en laat op een rooster volledig afkoelen.

Zoete melkvulling

Week de gelatine 10 minuten in koud water. Meng de gecondenseerde melk met de honing en het merg uit het vanillestokje. Verwarm 50ml van de slagroom in een pannetje (niet laten koken!). Knijp de gelatineblaadjes uit en doe ze bij de slagroom zodat ze kunnen oplossen. Laat dan iets afkoelen. Klop ondertussen de rest van de slagroom stijf. Daar gaat het gecondenseerde melkmengsel bij, spatel het er door en doe tot slot de lauwe slagroom met gelatine erbij. Roer goed door. Dit mengsel lijkt in eerste instantie wat aan de dunne kant, maar stijft straks perfect op.

Fette al latte

Snijd de chocoladecake nu in twee gelijke delen. Leg één helft op plastic folie. Ik deed het daarna in een ovenschaal, voor de stevigheid en het gemak bij het opstijven. Verdeel de melkvulling nu op dit gedeelte en smeer gelijkmatig uit. Leg de andere helft van de chocoladecake erboven op. Plasticfolie er verder overheen en goed aandrukken. Zet nu, minstens een uur, in de koelkast om op te stijven. Verwijder daarna het plasticfolie en snijd in gelijke vierkantjes. Smullen geblazen!

Merenda

Een snack die gegeten wordt tussen de lunch en het diner noemen ze in Italië een merenda. Dat kan zowel hartig, als zoet zijn. Kinderen die uit school komen krijgen vaak zoete cakejes of koekjes. Deze fette al latte ('plakjes met melk') is een voorbeeld van zo'n merenda voor kinderen. (bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari)

2 reacties

Reactie van Zekieya

Hoi, dat ziet er supersmakelijk uit! Is de melkvulling ook te bereiden zonder de gelatine?

Reactie van Smulpaapje

Je hebt wel echt iets nodig om het te laten opstijven, dus zou je evt een vegetarische variant van gelatine kunnen gebruiken Zonder stijfsel lukken de cakejes niet helaas.

Reactie formulier