Menu Vind Restaurant
* maandag 21 november 2016 *

De ultieme cheesecake van Miljuschka

Susan Aretz – Recepten

bakken

Als ik aan Miljuschka denk denk ik aan cheesecakes. Koningin van de cheesecake mag je haar inmiddels wel noemen. In alle varianten heb ik ze van haar voorbij zien komen. Dat ze een prominente plek in haar boek Lekker Miljuschka innemen is dan ook niet verwonderlijk.

En eerlijk is eerlijk, nog nooit eerder lukte een cheesecake zó goed, als met haar recept. Ik deed er een klein beetje van mezelf nog bij en daarna ging ‘ie in één keer op. Heerlijk!

CheesecakeMiljuschka Smulpaapje

Benodigdheden

Voor de bodem

100g zachte boter
100g suiker
1 ei
125g bloem
snuf zout

Voor de vulling

900g roomkaas (ja, echt)
250g suiker
5 eieren + 1 eidooier
50ml slagroom
1el maïzena
1tl vanille-extract
rasp van 1 limoen

Verder nodig:

Springvorm (26cm) – bakpapier – oven voorverwarmen op 180C (regulier) – nacht geduld

Boterkoekbodem voor je cheesecake

Bekleed de springvorm met het bakpapier. Ik deed alleen de bodem en vette de randen in met boter. Met een mixer klop je de suiker en boter tot een luchtig geheel. Mix dan het ei erdoor en roer daarna de bloem en zout erdoor tot je een korrelig geheel hebt. Druk dat op de bodem van je springvorm en bak het 20 minuten, in de voorverwarmde oven. Haal de bodem er daarna uit en zet de temperatuur naar 140C. Zet dan ook een bak met water op de bodem. Een magische truc blijkt, zodat je cheesecake niet barst.

Traditionele cheesecake vulling

Mix de roomkaas met de suiker tot een egaal beslag. Dan een voor een de eieren erdoor mixen. Als laatste de eidooier, slagroom, maïzena, vanille en limoenrasp erdoor mengen. Schenk dit op de gebakken bodem en bak ‘m dan 2 uur, zonder de oven te openen. Zet dan de oven uit, nog steeds zonder de deur open te maken en laat de cheesecake in de oven afkoelen. Ik heb hier 4 uur voor genomen.

Ultieme limoencheesecake

Je kunt de cheesecake volgens Miljuschka ook de hele nacht in de oven laten, dan kleurt ‘ie alleen wel iets door. Ik heb ‘m na 4 uur uit de oven gehaald en de nacht in de koelkast gezet. Haal ‘m voor je de cheesecake serveert wel tijdig er weer uit. Op kamertemperatuur is ‘ie het lekkerst!

6 reacties

Reactie van Anouk

Dat ziet er heerlijk uit, zeg! Ik ga hem zeker een keer proberen, je kunt me namelijk echt 's nachts wakker maken voor een goeie cheesecake... Ik had wel een vraagje over het recept. Die 'bak met water op de bodem'. Is dat op de bodem van de cheesecake of op de bodem van de oven?

Reactie van Smulpaapje

Het gaat om een bak water op de bodem van de oven. ik heb gewoon een ovenschaal gebruikt en die met water gevuld. Veel bakplezier!

Reactie van Anouk

Ah, dat dacht ik al. Leek me ook zo zonde van de taartbodem om daar een bak water op te zetten, haha! Ik ga hem heel snel een keer maken!

Reactie van Karin

Mijn cheesecake volgens bovenstaand recept staat in de oven. Toen ik net de keuken binnen liep zag ik dat er nog een onaagebroken verpakking slagroom op het aanrecht stomd. Voor de zelerheid het recept en se bereidingswijze nog een doorgelezen en er wordt in de bereidingswijze niets gezge d over slagroom .... de cheesecake doet het verder goed in de oven. Ik hoop dat hij evengoed zal smaken.

Reactie van Smulpaapje

Je hebt helemaal gelijk Karin, die is eruit gevallen. Ik heb het recept meteen aangepast.

Reactie van heidie

Gisteren gebakken en vandaag eerste stukje gegeren. Ik had door het beslag van de bodem sinaasappel rasp gedaan en speculaas kruiden en door cheesecake beslag wat limoenrasp. Smaakt lekker maar had nog iets smeuïger gemogen

Reactie formulier