De lekkerste Kerststol



De lekkerste kerststol maak je vanaf nu gewoon zelf. Het recept is super eenvoudig om te volgen. En zelfgemaakte kerststol is gewoon het állerlekkerst!

Het stond jaren geleden bij mij ook op mijn ‘dit wil ik zelf met kerst maken’ lijstje, een echte kerststol. Gek eigenlijk dat ik altijd dacht dat het een hels karwei was, de werkelijkheid blijkt zo veel simpeler.

Met een ‘fool proof‘ basisrecept van Cees Holtkamp ging ik aan de slag. Ik veranderde een aantal dingen aan de vulling qua kruiden en verving de rum in het recept door een kidsproof sap.

Het resultaat zijn twee fantastisch lekkere kerstbroden, die je liefst natuurlijk meteen kerstochtend opeet. Maar je kunt deze kerststol ook heel prima vooruit kunt maken. Vries ze dan in, voordat je ze bestrooit met poedersuiker.

Kom we gaan aan de slag!

Voor twee kerstbroden heb je nodig

Voor de vulling

  • 600g sultana’s
  • 100g hazelnoten, grof gehakt
  • 40g gekonfijte sinaasappel, fijngesneden
  • ¼ tl gemberpoeder
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ tl witte peper
  • ¼ tl vanille extract
  • ½ tl amandel extract
  • 10g poedersuiker
  • 50g appelsap

Meng alle ingrediënten en laat een dag afgedekt op het aanrecht staan. Begin hier dus op tijd mee!

Voor het deeg

  • 7g droge gist + 200ml koude melk, gemengd
  • 500g bloem
  • 15g suiker
  • 10g citroenrasp (rasp van ongeveer 4 citroenen, schil goed geboend)
  • 1 ei
  • 12g zout
  • 100g zachte boter

Verder nodig

  • 200g amandelspijs, zelf maken mag. Ik gebruikt een kant & klaar amandelspijs
  • 40g gesmolten boter
  • poedersuiker

Bakplaat bedekt met bakpapier – oven voorverwarmen op 180C (boven- en onderwarmte)

recept kerststol

De lekkerste Kerststol maak je zelf

Voor het deeg van je kerststol los je de gist op in de melk. In een kom gaat de bloem, de suiker, citroenrasp en het ei. Giet hier het gistmengsel bij en kneed dit, met de hand of je keukenmachine met deeghaak, tot een soepel en glad deeg (ga uit van ongeveer 5-10 minuten kneden). Dan gaat de boter en het zout erbij en kneed je nog een minuut of vijf goed door. Doe het deeg in een kom en laat 10 minuten rusten. Kneed tot slot de vulling goed door het deeg en laat dit deeg nog een keer 10 minuten op een warme plek rusten.

Zelfgemaakte kerststol

Verdeel voor je zelfgemaakte kerststol nu het deeg en vorm dat tot twee ovale bollen (ongeveer 850g per stuk). Vouw de vulling zo goed mogelijk in het deeg en laat ook dit deeg weer 10 minuten rusten. Met de lange kant van een pollepel druk je dan een gleuf in het midden van het brood, waar zo dadelijk de spijs in kan.

De amandelspijs prepareer je volgens de gebruiksaanwijzing en verdeel je in twee langgerekte rollen, als een soort worstje. Leg die in de gleuf van ieder brood en vouw het brood er goed omheen (het handigst gaat dit met iets vochtige handen). Leg dat brood op de bakplaat en laat nog een laatste keer rusten, 30 minuten. In de tussentijd verwarm je de oven voor.

Kerststol - deeg     kerststol deeg gevuld

Kerststol geïnspireerd door Cees Holtkamp

Bak de kerststollen 40 minuten in de voorverwarmde oven. Houd ze in de gaten, want oventemperaturen kunnen verschillen. Haal ze er dan uit en bestrijk royaal met de gesmolten boter.

Pas als je kerststol helemaal is afgekoeld bestrooi je ze met poedersuiker. Je eet het brood natuurlijk met een goede lik roomboter!

gebakken kerststol

Kerststol invriezen

Je kunt zelfgebakken kerststol heel prima vooruit maken en invriezen. Doe dat dan voordat je ze bestrooit met poedersuiker en nadat ze helemaal zijn afgekoeld. Haal ze dan met Kerst tijdig uit de vriezer, laat op kamertemperatuur ontdooien en piep ze heel kort (een minuut of 5) op, in een voorverwarmde oven (100C).

Restjes kerststol

Heb je restjes kerststol over, die niet meer zo vers zijn? Geen ramp, want daar heb ik een heel lekker recept voor. Kerststol-wentelteefjes. Kijk maar gauw hier!

Gepubliceerd op 13 december 2022


4 reacties

  1. Ik heb de stok gemaakt. Heerlijk van smaak. Alleen was het brood erg vast. Wat zou daar de oorzaak van kunnen zijn?

    • Susan Aretz schreef:

      dat is altijd een beetje lastig op afstand inschatten, maar het brood heeft volop tijd nodig om te rijzen/rusten. Wellicht zit het daarin? Maar blij dat ‘ie qua smaak on point was.

  2. HvdB schreef:

    Teveel vocht in het spijs. Volgend jaar weer volgens WANNEEs Haagsch kookboek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!
9 mei 2024
spatchcock chicken bbq
 
Spatchcock chicken van de barbecue

Met een zelfgemaakte kruidenrub maak je een heerlijk gekruide spatchcock chicken van de barbecue. Hoe? Dat vertel ik je!