Menu Vind Restaurant
* dinsdag 1 mei 2018 *

De lekkerste hummus (choemoes) ooit

Susan Aretz – Recepten

dinerlunchsnacks

Na 5 dagen alleen maar fantástische hummus (in Israël schrijven ze choemoes) te hebben gegeten in Tel Aviv waag ik thuis een poging, met behulp van het recept uit het boek TLV van Jigal Krant. Ik heb uit Tel Aviv gedroogde kikkererwten, tahini (techina) en olijfolie mee genomen, maar het kan natuurlijk ook gewoon met in Nederland gekocht ingrediënten 😉

Het resultaat is de romigste, lekkerste hummus ooit! Eet het zo, met brood. Of maak er een bowl van door een topping van gekruid gehakt, noten en granaatappelpitten erop te doen. Maar maak ‘m hoe dan ook, want lekkerder dan deze is 'ie er niet!

hummus TLV

Voor ongeveer 6 personen

250g gedroogde kikkererwten (hoe kleiner, hoe beter)
2x 5g bakingsoda
2 tenen knoflook, geperst (ik gebruikte gepofte knoflook)
275g tahini (technina)
sap van 1 – 1 ½ citroen
1tl zout

Verder nodig: keukenmachine

Basisrecept hummus

Week de kikkererwten minstens 12uur in ruim water met 5g bakingsoda erin opgelost. Giet af en doe ze in een pan waar je schoon water in doet met de andere 5g bakingsoda. Zorg dat de kikkererwten ongeveer 3cm onderstaan. Breng aan de kook, vuur laag, deksel op de pan en laat ze ongeveer 45 minuten koken. Zijn de kikkererwten kleiner, dan zijn ze eerder gaar. Grotere kikkererwten kunnen ook langer dan 45 minuten nodig hebben. Ze zijn goed als ze uit elkaar vallen en hun velletje loslaten. Houd een eetlepel gare kikkererwten achter ter garnering, giet de rest af maar vang het kookvocht op!

Romige hummus

Doe de kikkererwten in de keukenmachine en laat ze afkoelen. Dan de tahini, knoflook en citroensap erbij en laat dan minstens 10 minuten draaien. Voeg nu wat van het kookvocht toe om het hummus dunner te maken, maar maak ‘m ook niet té dun. Breng op smaak met zout en misschien nog wat extra citroensap. Proeven is weten!

Olijfolie als laatste!

Pas bij het serveren doe je olijfolie over de hummus, die heb je namelijk alleen nog nodig voor de smaak. Doe een aantal eetlepels hummus op een diep bord, zet de achterkant van de lepel op het topje en draai je bord nu rond. Je krijgt dan een mooi kuiltje in het midden, waar je allerlei toppings op kunt doen. Eet je ‘m puur dan doe je hier de resterende gare kikkererwten overheen, een goede scheut olie en evt. wat paprikapoeder of sumak.

hummus TLV met topping

Hummus met gehakt & granaatappel uit TLV

Met deze hummus kun je ook een fantastische avondmaaltijd maken. Bak 400g rundergehakt met wat grof gesneden lenteui, 1tl harissa, ½ tl gemalen komijn, ½ tl kaneel en ½ tl korianderpoeder. Dan een handje geroosterde pijnboompitten en granaatappel erbij en over de nog warme hummus scheppen.Mmmmmm!

Het originele recept hiervan, ik paste mijn versie iets aan omdat ik niet alles in huis had, vind je overigens ook in het boek TLV.

Hummus bewaren

Je kunt deze hummus heel prima bewaren. Doe wat je niet gebruikt in een afgesloten bakje en zet in de koelkast. Gebruik je 'm dan later, proef even of de smaak dan nog is zoals je wilt. Je kunt er op een later moment nog prima extra zout, citroensap of wat vocht door heen doen.

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier