Menu Vind Restaurant
* woensdag 22 januari 2020 *

De beste Pecan pie ever volgens Jonathan Zandbergen (uit 5 Seizoenen)

Susan Aretz – Recepten

bakkentaartzoet

Het is nogal een uitspraak, maar na ‘m gemaakt te hebben moet ik toegeven. Dit is echt een verdomd lekkere taart. Mierzoet, dat wel. Maar méga lekker. Kleine stukjes van afsnijden en vooral lekker veel bezoek uitnodigen om mee te genieten.

Dit is overigens niet een taart die je ‘even’ in elkaar draait. Maar hij is alle tijd waard. Dit is hoe je ‘m maakt!

Pecan pie 5 Seizoenen Smulpaapje

Dit heb je nodig voor je pecan pie (ongeveer 10-12 stukjes)

voor het deeg
50g suiker
200g bloem (plus extra voor je aanrechtblad)
100g zachte roomboter (plus extra om je vorm in te vetten)
½ ei (losgeklopt)

springvorm (ingevet en bebloemd) van 20cm doorsnede
1 vel bakpapier
blind bakvulling (of een pak gedroogde bonen/macaroni)

voor de vulling
100ml maple syrup
½ vanillestokje, alleen het merg
150g bruine basterdsuiker
5g zout
35g gesmolten roomboter
3 eieren, losgeklopt
200g pecannoten – rooster die voor je begint even kort in een droge koekenpan

Bereidingstijd: 2 uur + 45 minuten
Oventemperatuur 200C boven/onderwarmte

Recept voor de lekkerste pecan pie

Als eerste maak je je deeg door de bloem en suiker te mengen. Kneed daar de boter doorheen (ik deed dat in mijn keukenmachine) en vervolgens doe je het ei erdoor. Kneed dit 5 minuten. Vorm een bal van het deeg, druk die plat en verpak in plasticfolie. Laat 2 uur rusten in de koelkast. Haal het deeg een kwartier voor je het wilt verwerken uit de koelkast. Als je het namelijk meteen uit de koelkast uitrolt breekt je deeg terwijl je het rolt. Haal het ook weer niet té lang ervoor uit de koelkast, dan is de boter in het deeg juist weer te zacht.

Pecan pie 5 deeg Seizoenen Smulpaapje_.jpg

Blind bakken van een taartbodem

Op een bebloemd aanrecht rol je het deeg uit tot ongeveer 3mm dikte. In je ingevette en bebloemde taartvorm gaat nu het deeg. Snijd overtollig deeg weg en leg een vel bakpapier op je deeg. Daarop gaat je blindbakvulling.

Pecan pie blindbakken 5 Seizoenen Smulpaapje_.jpg

Bak op deze manier de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven. Haal dan de vulling en het bakpapier weg (let op; heet!) en bak nog 3 minuten. Haal dan uit de oven en laat de bodem afkoelen. Verlaag ondertussen de temperatuur naar 95C.

Pecan pie vulling

Verwarm de maple syrup met het vanillemerg in een pannetje en los daar de suiker en zout in op. Meng de gesmolten boter en de eieren erdoor. Haal daarvoor wel de pan van het vuur, de eieren moeten niet té veel warmte krijgen nog. Roer nu de geroosterde pecannoten erdoor en laat dit 5 minuten staan. Giet de pecannoten in een zeef en vang de vloeistof op. Hierdoor kun je makkelijk de noten over de taartbodem verdelen en hoef je niet steeds met je vingers in de suikeroplossing. Verdeel daar 90% van het suikermengsel over (niet schudden met de bodem, dan gaan je pecannoten aan de haal!) en zet het voorzichtig in de oven.

Pecan pie voor het bakken 5 Seizoenen Smulpaapje_.jpg

Pecan pie volgens Jonathan Zandbergen

Bak de taart 45 minuten en laat dan afkoelen. De taart moet stevig aanvoelen, is dat niet het geval laat ‘m dan nog 10 minuten langer bakken (wat ik ook deed). Het ei moet namelijk stollen in de vulling, een beetje zoals bij créme brulee. Laat de taart nadat je ‘m uit de oven hebt gehaald helemaal afkoelen. Bestrijk voordat je ‘m serveert met wat van de achtergehouden suikersiroop (eventueel nog even verwarmen om ‘m wat dunner te krijgen), dan krijgt ‘ie extra mooie glans.

Pecan pie als dessert

Dit is ook zo’n taartje dat het perfect doet als dessert. Snijd een klein puntje af en serveer met een bolletje goede kwaliteit vanilleijs en wat grofgehakte pecannoten. Yum!

Let op:

Vanaf medio februari gaan Smulpaapje en Carpefckndiem samenwonen op SusanAretz.nl

 

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier