Menu Vind Restaurant
* dinsdag 17 maart 2020 *

Croque Monsieur en/of Croque Madame

Susan Aretz – Recepten

brooddinerfastfoodkinderkookleslunch

Vorig jaar was ons meisje een paar dagen ziek, met als gevolg weinig tot geen eetlust. Maar het is ook een kind van d’r moeder. Dus toen ze met het boek ‘Lekker uitpakken’ van culi-collega Koken met Karin op de bank zat was die eetlust weer redelijk snel opgewekt.

Een chique tosti werd er uitgekozen, want dat is deze croque monsieur wel te noemen. Ik maakte – dank aan Karin voor de inspiratie – er mijn eigen versie van. Hij werd met smaak verorberd. En laat 'ie nou ook nog eens heel goed samen te maken zijn. Kom, we gaan de keuken in!

Croque monsieur madame

Voor twee personen

4 sneetjes brood – ik gebruikte wit casinobrood
3 plakjes ham
1 zakje geraspte kaas, naar keuze (ik gebruikte een mix van Maasdammer, Emmenthal & Mozzarella)
15g boter
15g bloem
halfvolle melk
zout & peper

Verder nodig: ovenschaal – oven voorverwarmen op 200C (hetelucht)

Optioneel: een gebakken spiegelei om van je monsieur een madame te maken

Wat is een croque monsieur

Eigenlijk is het niets meer en niets minder dan een chique tosti. Naast ham en kaas gaat er bovenop de tosti nog een kaassaus en zet je alles in de oven om lekker te smelten. Hoe je van een croque monsieur een croque madame maakt? Door je chique tosti ook nog eens te beleggen met een gebakken spiegeleitje. Hoe lekker wil je het hebben? Zo maak je ‘m!

Croque monsieur before Smulpaapje

Kaassaus op je tosti

Smelt de boter, zonder te laten kleuren en mix daar met een garde de bloem door. Laat even een minuutje bakken. Dan gaat er, scheut voor scheut, melk bij terwijl je met de garde blijft roeren. Door de warmte dikt de saus in. Dat is precies wat je wilt. Het kan heel even duren, dus heb geduld.

Wanneer is je kaassaus goed?

Hoeveel melk je nodig hebt ligt een beetje aan hoe dik je je saus lekker vindt. Hij moet in ieder geval de achterkant van een lepel bedekken en je moet er dan een streep in kunnen trekken, die zichtbaar blijft. Saus dik genoeg? Dan lekker wat geraspte kaas erdoor. Proef om te weten wanneer het genoeg is. Breng verder op smaak met zout en peper. Als je het lekker vindt kun je er eventueel ook nog een theelepel mosterd door doen.

Chique tosti

Leg de boterhammen in een ovenschaal. Op de ene helft gaat de ham – ongeveer 1 ½ plakje – en daarop gaat een handje geraspte kaas. Andere boterham er op leggen. Daarop gaat een goede schep van je kaassaus én nog een beetje geraspte kaas (ik zei het toch… een héle chique tosti 😉) Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat 13-15 minuten staan. De bovenkant moet mooi goudbruin zijn.

Croque monsieur Smulpaapje

Croque madame

Wil je ‘m nu nóg chiquer, dan bak je ook nog een spiegeleitje, die je bovenop de tosti legt als ‘ie uit de oven komt. Wel met mes & vork eten hoor, het is tenslotte een chique tosti (en je verbrandt bovendien anders je mond….) Geniet ervan!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier