Menu Vind Restaurant
* donderdag 6 december 2018 *

Classic Christmas Cake

Susan Aretz – Kerst recepten

bakkenkersttaart

Het is voor de Britten een van hun klassiekers tijdens kerst en eentje die al jaren op mijn lijstje staat om een keertje zelf te maken. Ik ging online op onderzoek uit en het recept van Mary Berry (de Janny van der Heijden van de Engelse HHB) nam ik als uitgangspunt.

Dat recept paste ik daarna aan met mijn eigen inzichten en het resultaat werd deze Christmas Cake, die door alle proefkonijnen, volledig door de smaaktest kwam. Grote voordeel ook nog? Super goed voor te bereiden, want hij blijft lange tijd goed!

Voor deze Christmas Cake heb je nodig

250g krenten
250g rozijnen
200g gedroogde abrikozen, fijngesneden
125g gedroogde kersen
125ml rum (ik gebruikte Union 55)
175g bigareux (fijngesneden)
100g geconfijte sinaasappel, fijngesneden
65g blanke amandelen, fijngehakt
275g bloem
½ tl zout
½ tl nootmuskaat
¾ tl mixed spice (die je ook zelf kunt maken door 2el kaneel te mengen met 1el nootmuskaat, 1tl gember en 1tl kruidnagel. Neem van dat mengsel vervolgens ¾ tl voor dit recept)
400g zachte boter
400g lichtbruine basterdsuiker
5 eieren
1el suikerstroop
rasp van 1 sinaasappel en 1 citroen
rol witte fondant

Verder nodig: ronde springvorm van 23cm – ingevet en voorzien van bakpapier, heteluchtoven voorverwarmen op 140C

Christmas cake vulling

Start met de vulling van je Christmas cake. Hiervoor meng je alle gedroogde vruchten in een kom en giet je daar de rum bij. Laat dit een dag (afgedekt) staan, zodat het fruit de rum kan opnemen. Die verdampt later bij het bakken, dus geen zorgen!

Tijd om je Christmas Cake te maken

Meng de bloem met de kruiden, boter, suiker en eieren en mix alles. Mix daardoor dan de amandelen, suikerstroop en fruitrasp. Tot slot alle geweekte fruit, de bigareaux en geconfijte sinaasappel er door mengen met een spatel en doe het geheel in de voorbereidde bakblik. Je hebt een behoorlijk zwaar beslag nu, dat hoort zo.

9. Christmas cake_voorbereiding Christmas cake beslag Smulpaapje

Leg een vel bakpapier losjes over de bovenkant van je bakblik en bak de cake nu 4 tot 4,5 uur in de voorverwarmde oven. Haal ‘m eruit, laat even afkoelen en met een satéprikker prik je nu gaatjes in de bovenkant Giet hier nog wat meer rum in. Deze verdampt overigens niet meer, dus eet je de cake met jonge kinderen sla deze stap dan over.

Christmas cake_gebakken Smulpaapje

Als de cake door en door is afgekoeld bekleed je ‘m in zijn geheel met een rol witte fondant en kun je de bovenkant nog versieren. Ik deed er nog een extra lint omheen en decoreerde met (echte) rode besjes.

2 reacties

Reactie van Brigit

Oh leuk! Zin om deze te maken. Hoe lang blijft hij goed en hoe kan je hem het beste bewaren?

Reactie van Smulpaapje

Hij was bij ons met een paar dagen op ;-) dus ik heb het niet persoonlijk getest maar over het algemeen kun je dit type fruitcake wel een aantal weken bewaren, goed in alufolie in gepakt en op een koele plek bewaard. Ik zou 'm dan pas decoreren voor je 'm gaat eten, de fondant zou anders te hard/niet lekker kunnen worden. Geniet er van!

Reactie formulier