Menu Vind Restaurant
* vrijdag 12 mei 2017 *

Carrot bananabread cake

Emma van der Deijl – Recepten

bakkencake

De beste carrot cake ooit at in toen ik in Luxemburg woonde: smeuïg, vol smaak en met een dikke laag frosting met witte chocolade met rice krispies erin! Sindsdien waagde ik me dan ook niet meer aan het zelf bakken van carrot cake, want deze was echt té lekker. Maar toen ik onlangs wortels over had, begon het toch een beetje te kriebelen. Ik wilde wel een gezonde variant bakken, want ik ontbijt graag met cake ;)

Al zoekende stuitte ik op een kruising tussen bananenbrood en carrot cake. Na wat rondjes experimenteren rolde daar dit recept uit.  Dit carrot cake-bananenbrood bevat weinig toegevoegde suiker en maak je met volkorenmeel. Daarmee vind ik het prima geschikt als ontbijt! Dit brood is, anders dan veel cake, het lekkerst als het minstens een nacht heeft gerust na het bakken. Dan wordt de binnenkant heerlijk smeuïg! De nootjes zorgen voor een fijne bite.

Carrot bananencake_Emma

Voor één cake, ongeveer 10 plakken

2 bananen
150g wortel
50g boter
200g volkorenbloem
100g havermout
80ml (amandel)melk
90g bruine suiker
1tl bakpoeder
½tl baking soda
1 ei
1tl vanille-extract
1el citroensap
¼ tl kaneel
25g noten, naar keuze

verder nodig: cakeblik, ingevet – oven op 180C voorverwarmen

Carrot cake-bananenbrood maken

Rasp de wortel fijn. Ik doe dat op de luie manier: in de keukenmachine waarin ik ook het cakebeslag maak. Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Prak de bananen en klop vervolgens de bananen, de boter, de suiker, de melk, het ei, het citroensap en eventueel het vanille-extract tot een zo glad mogelijk mengsel.

Wat krijg je als je carrot cake met bananabread kruist?

Meng in een grote kom het meel, de havermout, het bakpoeder, de baking soda en de kaneel door elkaar. Spatel dan de natte ingrediënten door de droge heen. Spatel vervolgens de wortel en de noten door het beslag. Giet het beslag in een ingevette cakevorm en bak in 40-50 minuten tot de bovenkant mooi bruin is en een prikker droog uit het brood komt.

Carrot cake-bananenbrood bewaren

Je kunt het carrot cake-bananenbrood afgedekt een dag of drie bewaren. Als je er plakken van snijdt en die invriest, kun je telkens een plak pakken. Gewoon ontdooid zijn die al heerlijk, maar even opgepiept in een oven van 150 graden zijn ze nóg lekkerder.

 

4 reacties

Reactie van Sanne

Klinkt goed! Kan ik de bruine suiker ook vervangen door bijvoorbeeld dadels?

Reactie van Smulpaapje

Ik vermoed van wel, maar daar is het recept natuurlijk niet mee gemaakt dus ik kan het niet 100% garanderen en ook niet inschatten wat het doet voor de textuur en hoeveel dadels je dan nodig hebt.

Reactie van Jennifer

Weer een recept om onze groente en fruit schuwe peuter wat naar binnen te krijgen. Heb hem direct gebakken (zonder noten) en het was een succes.

Reactie van Smulpaapje

daar worden we altijd héél blij van. Namens Emma, dank je wel!

Reactie formulier