Menu Vind Restaurant
* donderdag 6 december 2018 *

Boeuf Bourguignon – stoofvlees

Susan Aretz – Kerst recepten

dinerkerstkerst2018samenwerking

Samenwerking - Een absolute klassieker, dit stoofvleesgerecht. En zo handig, hoe eerder je ‘m voorbereidt , des te lekkerder van smaak. Ja, zelfs als je ‘m eerst in de vriezer bewaart. Dat scheelt straks zoveel gedoe. Maak het je makkelijk dus!

Qua vlees gebruik ik een combinatie van Iers rib- en sukadevlees. Je wilt namelijk wel echt ook een beetje vet in je vlees hebben, voor stoofschotels is dat zoveel lekkerder. Niet te mager vlees gebruiken dus. En neem de tijd, dat samen maakt dat je gerecht niet kan mislukken.


 foto: Marrigt van der Valk

Stoofvlees voor zes personen

175g bacon, in blokjes
1el neutrale olie
1,5kg stoofvlees (ik gebruikte Iers rundvlees * half sukade half riblappen)
4 bospeen, in plakjes (eerst schillen)
1 grote ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijngehakt
50g boter
2el bloem
2el tomatenpuree
½ liter rode wijn *
2x 350ml runderfond
5 takjes verse tijm
2el platte peterselie
2 laurierblaadjes
verder nodig: 1 potje zilveruitjes à 320g (afgespoeld) + 250g kleine witte champignons + ½ el tijm

Bereiding : 30 – 45 minuten
Stooftijd: 3-4 uur

Bereiding van het lekkerste stoofvlees

In een grote pan (type Le Creuset stoofpan) verwarm je de olie en bak hierin de bacon, op hoog vuur 5 minuten. Haal dan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. In het resterende vet fruit je de wortel, ui en knoflook 3 minuutjes op medium vuur zachtjes aan. Haal ook dat eruit en hou in een bakje apart.

Iers rundvlees voor het lekkerste stoofvlees

Verwarm de boter en bak het vlees, in delen, hierin in twee minuten, goudbruin aan op hoog vuur. Als je het laatste deel vlees gebakken hebt doe er dan de tomatenpuree bij en bak dit een minuutje mee met het vlees. Dan alle vlees in de pan en bestrooien met bloem en nog een minuut mee bakken. Schep goed om, want het heeft de neiging aan de bodem te bakken.

Goede wijn voor het lekkerste stoofvlees

Je stoofvlees wordt er niet lekkerder van als je goedkope, niet smaakvolle wijn bij je vlees doet. Gebruik dus dezelfde wijn die je straks bij dit gerecht ook serveert. En ja, een slokje proeven mag… De wijn mag er trouwens nu bij, samen met de fond, tijm, peterselie, laurier, ui, wortel en knoflook. Vuur omhoog zodat alles tegen de kook aankomt. Draai het nu lager tot het blijft pruttelen, leg de deksel op de pan en laat het 3-4 uur zachtjes stoven.


 foto: Marrigt van der Valk

Boeuf Bourguignon

Terwijl het vlees op laag vuur stooft roer je het heel af en toe om, maar eigenlijk heb je er weinig omkijken meer naar. Als het klaar is (reken op minimaal 3 uur stoven) – maar proef vooral. Hoe zachter het vlees des te beter – breng je het op smaak met zout en peper en voeg je de afgespoelde zilveruitjes toe. Nog niet mals genoeg? Gewoon laten staan en nog een uurtje langer stoven. Hou het vuur laag en neem de tijd. Het eindresultaat is het waard.

Hoofdgerecht voorbereiden

Tot hier kun je het hele gerecht voorbereiden, laten afkoelen en invriezen. Serveer je het (de dag erna) meteen, bak dan ook nog (op hoog vuur!) de kleine champignons in een klont boter en bestrooi met tijm terwijl je ze bakt. Als ze goudbruin zijn voeg je ze toe aan de stoofschotel. Vries je alles in, doe deze stap dan pas op het moment dat je de stoofschotel serveert.

De stoofschotel is met van alles te combineren. Smeuïge aardappelpuree, knapperig brood, frietjes! Ik serveerde ‘m met zelfgemaakte pom Duchesse (het recept vind je hier) en gestoomde spruitjes. Een waar feestmaal!

Boeuf Bourguignon_Smulpaapje kerstmenu
 foto: Marrigt van der Valk

Restjes stoofvlees

Heb je restjes stoofvlees over? YAY! Want bak (oven)frietjes de dagen na kerst (of nog makkelijker, haal ze bij de friteszaak!) Doe daar een schep stoofvlees over en je weet niet wat je proeft. Heerlijk!

In het glas

Weten welke wijn je goed bij dit gerecht kunt schenken? Sommelier Aukje Wouters heeft suggesties voor je. Die lees je hier

Smulpaapje & Bord Bia

Voor dit stoofvlees gebruikte ik Iers rundvlees. Dat heeft een reden. Ik zag in Ierland tijdens een persreis met welke zorg Ierse koeien worden gehouden. Deze koeien leven vrijwel het hele jaar buiten, ze bewegen hierdoor veel. De combinatie van veel beweging en een dieet van gras zorgt voor een intense smaak, ideaal dus voor een stoofpotje. Dit vlees is in Nederland gewoon bij de supermarkt te koop. Dit is hoe ik op Smulpaapje omga met samenwerkingen

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier