Boeuf Bourguignon – Frans stoofvlees



Een klassiek Frans stoofvleesrecept, dat is deze boeuf bourguignon zeker. Maar wat een feestelijk gerecht om met kerst op tafel te zetten.

Een absolute klassieker is dit stoofvleesgerecht zeker. En zo handig, hoe eerder je het stoofvlees voorbereidt , des te lekkerder van smaak.

Ja, zelfs als je ‘m eerst in de vriezer bewaart. Dat scheelt straks zoveel gedoe. Maak het je makkelijk dus!

Qua vlees gebruik ik een combinatie van Iers rib- en sukadevlees. Je wilt namelijk wel echt ook een beetje vet in je vlees hebben, voor stoofschotels is dat zoveel lekkerder. Niet te mager vlees gebruiken dus. En neem de tijd, een garantie dat je gerecht niet kan mislukken.

Frans stoofvlees voor zes personen

175g bacon, in blokjes
1el neutrale olie
1,5kg stoofvlees (ik gebruikte half sukade half riblappen)
4 bospeen, in plakjes (eerst schillen)
1 grote ui, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijngehakt
50g boter
2el bloem
2el tomatenpuree
½ liter rode wijn *
2x 350ml runderfond
5 takjes verse tijm
2el platte peterselie
2 laurierblaadjes
verder nodig: 1 potje zilveruitjes á 320g (afgespoeld) + 250g kleine witte champignons + ½ el tijm

Bereiding : 30 – 45 minuten
Stooftijd: 3-4 uur

frans stoofvlees boeuf bourguignon

foto: Marrigt van der Valk

De lekkerste Boeuf Bourguignon

Voor je Boeuf Bourguignon verwarm je in een grote pan (type Le Creuset stoofpan) de olie en bak hierin de bacon, op hoog vuur 5 minuten. Haal dan uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. In het resterende vet fruit je de wortel, ui en knoflook 3 minuutjes op medium vuur zachtjes aan. Haal ook dat eruit en hou in een bakje apart.

Iers rundvlees voor het lekkerste stoofvlees

Verwarm de boter en bak het vlees, in delen, hierin in twee minuten, goudbruin aan op hoog vuur. Ik gebruik hiervoor Iers rundvlees. Als je het laatste deel vlees gebakken hebt doe er dan de tomatenpuree bij en bak dit een minuutje mee met het vlees. Dan alle vlees in de pan en bestrooien met bloem en nog een minuut mee bakken. Schep goed om, want het heeft de neiging aan de bodem te bakken.

Goede wijn voor het lekkerste stoofvlees

Je stoofvlees wordt er niet lekkerder van als je goedkope, niet smaakvolle wijn bij je vlees doet. Gebruik dus dezelfde wijn die je straks bij dit gerecht ook serveert. En ja, een slokje proeven mag… De wijn mag er trouwens nu bij, samen met de fond, tijm, peterselie, laurier, spekjes, ui, wortel en knoflook. Vuur omhoog zodat alles tegen de kook aankomt. Draai het nu lager tot het blijft pruttelen, leg de deksel op de pan en laat het 3-4 uur zachtjes stoven.

Frans stoofvlees

Terwijl het Franse stoofvlees op laag vuur stooft roer je het heel af en toe om, maar eigenlijk heb je er weinig omkijken meer naar. Als het klaar is (reken op minimaal 3 uur stoven) – maar proef vooral. Hoe zachter het vlees des te beter – breng je het op smaak met zout en peper en voeg je de afgespoelde zilveruitjes toe. Nog niet mals genoeg? Gewoon laten staan en nog een uurtje langer stoven. Hou het vuur laag en neem de tijd. Het eindresultaat is het waard.

Kerst hoofdgerecht voorbereiden

Tot hier kun je het hele hoofdgerecht voor je kerstmenu voorbereiden, laten afkoelen en invriezen. Serveer je het (de dag erna) meteen, bak dan ook nog (op hoog vuur!) de kleine champignons in een klont boter en bestrooi met tijm terwijl je ze bakt. Als ze goudbruin zijn voeg je ze toe aan de stoofschotel. Vries je alles in, doe deze stap dan pas op het moment dat je de stoofschotel serveert.

De stoofschotel is met van alles te combineren. Smeuïge aardappelpuree, knapperig brood, frietjes! Ik serveerde ‘m met zelfgemaakte pom Duchesse (het recept vind je hier) en gestoomde spruitjes. Een waar feestmaal!

Restjes stoofvlees

Heb je restjes stoofvlees over? YAY! Want bak (oven)frietjes de dagen na kerst (of nog makkelijker, haal ze bij de friteszaak!) Doe daar een schep stoofvlees over en je weet niet wat je proeft. Heerlijk!

In het glas

Weten welke wijn je goed bij dit gerecht kunt schenken? Sommelier Aukje Wouters heeft suggesties voor je. Die lees je hier

Gepubliceerd op 29 november 2022


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit vind je vast ook interessant
17 mei 2024
salade met orzo
 
Orzo salade op Griekse wijze

Orzo kun je op allerlei manieren gebruiken. Ik maakte er een salade mee, op Griekse wijze. Een mooi alternatief voor de bekende pastasalade.
16 mei 2024
padron pepers recept
 
Padron pepers van de barbecue

Deze milde Spaanse peper is een perfect borrelhapje. Snel klaar en heerlijk bij een glas wijn. Dit recept voor Padron pepers maak je op de bbq.
13 mei 2024
recept baba ganoush
 
Baba ganoush van de BBQ

Baba ganoush is een salade van geroosterde aubergine, uit de Levantijnse keuken. Baba ganoush van de barbecue is next level lekker. Dit is mijn recept.
11 mei 2024
geklopte boter met miso
 
Geklopte misoboter

Twee ingrediënten geven samen een smaakbommetje waar je U tegen zegt. Deze geklopte misoboter is je nieuwe favoriete (borrel)boter!
9 mei 2024
recept rabarber crumble
 
Rabarber crumble met aardbei en havermout

Een super simpel recept voor een rabarber crumble. Deze crumble maak je met havermout én er zit aardbei door. Genieten!
9 mei 2024
Preisoep
 
Preisoep met erwtjes en waterkers

Dit recept voor preisoep zit bomvol groene groenten. Dus niet alleen prei, maar ook erwtjes en waterkers. Een super gezond soeprecept. Zo gemaakt!