Menu Vind Restaurant
* zaterdag 10 december 2016 *

Bitterballen van gerookte forel

Susan Aretz – Kerstmenu 2016

borrelhapjekerstkrokettenoudennieuw

De bitterballen van confit de canard van vorig jaar waren een doorslaand succes. Dus ook dit jaar een lekkere, zelfgemaakte bitterbal op het menu. Dit keer van gerookte forel.

De combinatie van de gerookte vis, met de dille en het knapperige korstje is werkelijk onweerstaanbaar. Probeer maar eens!

Voor ongeveer 20 stuks

90g boter
70g bloem
300ml visbouillon
2 blaadjes gelatine
175g gerookte forelfilet, fijngesneden
10g verse dille, fijngesneden

Om te paneren en frituren

2 eiwitten, losgeklopt
bloem
Panko
2L arachideolie

Bereidingstijd: 20 minuten (exclusief frituren, 25 minuten)

Zelf bitterballen maken

Verwarm de boter in een pan en als die helemaal gesmolten is meng je met een garde de bloem erdoor. Laat dit 5 minuten op laag vuur bakken. Doe er dan de visbouillon bij, goed met de garde mengen en ook dit laat je 5 minuten zachtjes bakken. Leg in de tussentijd de gelatine in koud water en laat 5 minuten weken.

Gerookte forelbitterballen

Knijp dan het vocht eruit, haal de pan met roux van het vuur en meng hier de gelatine door tot die helemaal is opgelost. Dan de forel en dille erdoor mengen, op smaak brengen met zwarte peper. Doe alles in een ovenschaal, spreid gelijkmatig uit en laat afkoelen. Zet het afgekoelde mengsel daarna 2-3 uur, afgedekt met huishoudfolie, in de koelkast. Langer mag natuurlijk ook, dus tot en met dit moment kun je alles ook van te voren klaar maken.

Klassieke bitterbal met een twist

Zet drie kommetjes klaar, eentje met bloem, een met het losgeklopte eiwit en eentje met ruim Panko. Met een lepel schep je wat van het forelmengsel, draai daar met vochtige handen balletjes van. Haal die daarna kort door de bloem, dan het eiwit en als laatste door de Panko. Leg ze op een groot bord, en herhaal tot alle forel op is.

Frituren doe je zo

Als je geen frituurpan hebt dan zet je een pan met stevige bodem op het vuur en verwarm je rustig de olie. Om zeker te weten dat je olie heet genoeg is (als je geen keukentermometer hebt) laat je een vlokje Panko in de olie vallen. Komt die meteen omhoog en gaat ‘ie verkleuren dan is je olie heet genoeg. Laat per keer max 5 bitterballen tegelijk frituren. In ongeveer 4-5 minuten zijn ze mooi goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier, voor je ze serveert.

6 reacties

Reactie van jef schippers

Ik ben met kerst met ze tweeën, kan ik voor 10 stuks het dan door tweeën delen? of kan ik een deel bewaren voor bvb oud en nieuw

Reactie van Smulpaapje

Jef, ik zou dan de helft - ongepaneerd en ongefrituurd - invriezen voor oud & nieuw (of een later moment) In de koelkast rustig laten ontdooien, op keukenpapier overtollig vocht eraf en dan de stappen volgen voor paneren en frituren. Geniet er van!

Reactie van Ilona

Gepaneerd invriezen gaat ook prima! Sterker nog ik maak vaak 60 bitterballen tegelijk en vries ze standaard in; zo heb ik altijd lekkere bitterballen op voorraad als het borreltijd is;-)

Reactie van Astrid

Dag, Kan ik ook iets anders gebruiken als Panko. Het is een duur product, onlangs gezien.

Reactie van Smulpaapje

Je kunt eventueel gewoon paneermeel gebruiken, maar dat geeft een iets andere korst aan de bitterbal Je kunt ook zelf brood drogen en vermalen, dan heb je ook een grovere broodkruim

Reactie van Berber

Astrid, ik zag toevallig vandaag bij de Xenos ook een panko-achtig paneermeer. Die is ongetwijfeld goedkoper. Ik vind trouwens dat je wel lang doet met een zak panko, dus verdient zich wel een beetje terug.

Reactie formulier