Menu Vind Restaurant
* donderdag 10 december 2015 *

Smulpaapje kookt! - Biscotti met cranberry & pistache

Susan Aretz – Kerstmenu 2015

bakkenzoet

Ik vergeet nooit meer de keer dat we in een afgelegen dorpje in Italië verse biscotti, rechtstreeks uit de oven aten. De knapperige buitenkant, nog iets zachte binnenkant. Het water loopt me alweer in de mond als ik er aan denk.

Met mijn versie van die verse biscotti zit het ook wel snor. En afhankelijk van hoe lang je ze na de eerste keer bakken nogmaals bakt eet je biscotti óf cantuccini. Genieten wordt het hoe dan ook!

Voor 2 bakplaten vol

275g bloem
200g kristalsuiker
1tl bakpoeder
¼ tl zout
3 eieren
100g pistache
150g gedroogde cranberries
100g witte chocolatechips

Bakplaat met bakpapier – oven voorverwarmen op 175C

Koekje van eigen deeg

Meng de bloem, suiker, bakpoeder, zout en eieren met een mixer. De nootjes rooster je even in een droge koekenpan en hak je daarna grof. Hak de cranberries ook iets fijner. Meng beiden en de chocola door het deeg. Dat deeg is overigens nog wat plakkerig, geen zorgen dat hoort zo.

Italiaanse koekjes

Doe het deeg op een bebloemd werkvlak en verdeel in twee stukken. Rol die langgerekt uit en leg ze op een bakplaat die je hebt voorzien van bakpapier. Leg beide rollen met ruimte ertussen erop en bak deze 35-40 minuten in de voorverwarmde oven, de je in temperatuur terugbrengt naar 150C

Biscotti

Haal de bakplaat uit de oven en leg de koeken op een rooster om 10 minuutjes af te koelen. Snijd ze daarna in dunne reepjes. Persoonlijk vind ik ze nu al súper lekker. Knapperig van buiten, nog lekker zacht van binnen. Maar je kunt ze ook nog een keer dubbelbakken. Hoe lang je dat doet hangt van je persoonlijke voorkeur af. Leg alle reepjes op de bakplaat (dit zal in twee keer gaan) en bak ze 15 minuten per kant. Je krijgt dan hele knapperige koekjes, die het meest weg hebben van cantuccini. Hoe korter je ze bakt per kant, hoe zachter de binnenkant blijft. Kies wat jij lekker vindt.

Koekje bij de thee

Laat de koekjes na het bakken op een rooster afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel. Dit is overigens ook een super leuk culinair kadootje voor een verjaardag of met bijvoorbeeld kerst. Vers zijn ze natuurlijk het aller-lekkerst, maar in de trommel houd je ze met gemak een paar dagen goed.

5 reacties

Reactie van Annick

Dank, alsof je het wist. Deze koekjes bakken stond al op mijn to do voor de naderende kerstvakantie maar ik moest nog op zoek naar een recept.

Reactie van Yvette

Gisteren gebakken en ze zijn echt heerlijk! Het bezoek heeft ze bijna allemaal opgegeten, zo lekker vonden ze de koekjes. Maar gelukkig heb ik er een paar achter kunnen houden.

Mis trouwens alleen wat je met de witte chocolade doet? Heb ze zelf nu maar tegelijk toegevoegd met de noten en cranberries.

Reactie van Smulpaapje

super om te horen Yvette, en ja die gaan met de rest erdoor. Heb de tekst meteen aangepast!

Reactie van Yvette

Hier al 3 jaar op een rij de kersttopper!! Worden zelfs al verzoekjes voor ingediend. Dit jaar ook de gingerbread mannetjes gebakken met mijn zoontje samen, heerlijk om te doen. En ze Zijn lekker! 😋

Reactie van Smulpaapje

geweldig om te horen Yvette!

Reactie formulier