Menu Vind Restaurant
* woensdag 19 december 2018 *

Bérelekkere kidsproof sinaasappel-chocolademousse

Susan Aretz – Kerst recepten

dessertkerst

Samenwerking -  Een absolute kerstklassieker is toch wel de chocolademousse, daarvoor heeft iedereen na afloop van het kerstdiner nog wel een plekje over. En omdat Smulpaapje, net als COOP, gelooft in genieten voor iedereen maakte ik er op hun verzoek een kidsproof versie van. Dus zónder rauwe eieren, maar mét het allerliefste én lekkerste berensnoetje.

Ze zijn in een handomdraai gemaakt en wachten daarna rustig in de koelkast op hun berengezichtje. Dus geen gestress na een diner, maar gewoon lekker met z’n allen genieten van tijd met elkaar. Maak het nóg gezelliger door de kids zelf de ‘final touches’ aan hun toetje te doen


 foto: Marrigt van der Valk

Voor 4-6 toetjes *) koop je de volgende ingrediënten bij COOP

100g slagroom
150g pure chocola (72%)
4gram gelatineblaadjes
rasp van 1 sinaasappel (boen die eerst goed schoon)
250g slagroom
4-6 mini oreo koekjes
8-12 mini smarties, kleur naar keuze
4el vanillekwark met 1el cacao gemengd

Verder nodig: spuitzak met een klein glad mondje – 4 tot 6 dessertglaasjes (afhankelijk van de grootte van het glas)

Bereiding: 15-25 minuten
Wachttijd: 3 uur (of maak ze de dag ervoor al klaar)

De makkelijkste chocolademousse

Week de gelatine in ruim koud water. In de tussentijd breng je de 100g slagroom langzaam aan de kook. In een grote kom breek je de chocolade in kleine stukjes, hier gaat ook de sinaasappelrasp bij. Giet dan de warme slagroom erbij en meng goed tot alle chocolade is gesmolten. Knijp de gelatine goed uit en doe die bij het slagroom/ chocolademengsel en roer met een garde goed door, tot de gelatine helemaal is opgelost.

Chocolademousse zonder rauwe eieren

Klop daarna de resterende 250g slagroom tot ‘ie bijna stijf is (lobbig) en meng dit door het chocolademengsel. Verdeel de mousse over de glaasjes en zet nu minstens drie uur weg in de koelkast. Meng alvast de kwark met de cacao, doe dat in een spuitzak en zet in de koelkast tot gebruik

Beren chocomousse

Haal de helften oreokoekje voorzichtig van elkaar en schraap de vulling eruit (opsnoepen mag!). Zet deze, als oortjes bovenin de chocomousse. De smarties fungeren als oogjes. Spuit van de vanille/cacaokwark een snoetje onder de oogjes. Zet terug in de koelkast, tot je klaar bent om de desserts te serveren. Ze zijn het lekkerst als je ze een kwartiertje voor serveren uit de koelkast haalt.

In het glas

Weten welke wijn je (voor de grote Smulpaapjes!) goed bij dit gerecht kunt schenken? Sommelier Aukje Wouters heeft suggesties voor je. Die lees je hier

Smulpaapje & COOP

Net als Coop geloof ik er in dat kerst vooral een tijd is om samen te genieten, zonder al te veel gestress in de keuken. Over de vraag of ik een kindvriendelijk kerstdessert wilde bedenken dat in die categorie past hoefde ik dan ook niet lang na te denken. Want een makkelijk voor te bereiden kerstdessert is wat mij betreft de perfecte afsluiter van ieder feestelijk diner, dus zeker van het kerstdiner. Ik hoop dat jullie er van zullen genieten!

Win een pan van KitchenAid

Heb je mijn choco berentoetje of een ander gerecht uit de klassiekers met een twist van het COOP kerstmenu gemaakt? Deel ‘m dan voor 28 december aanstaande op jouw Instagram met de hashtag #COOPkerstklassieker en wie weet kook jij in het nieuwe jaar wel uit zo’n fijne nieuwe KitchenAid pan. Heel veel kookplezier!

Geen reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst in dit bericht.

Reactie formulier